До новин

Кабмін розпочав реформування системи примусового виконання

16 березня, 2015
Законодавство
Кабмін розпочав реформування системи примусового виконання

Кабінет міністрів України ухвалив три документи, які забезпечать реформування системи примусового виконання в країні.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі Мінюсту.

"Перший з них стосується порядку визначення розміру виплат державним виконавцям з метою виконання положення Бюджетного кодексу. Основна ідея полягає в тому, що ми починаємо мотивувати державних виконавців для того, щоб побороти побутову корупцію в виконавчій службі", - повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Другий ухвалений Урядом документ стосується реалізації нового пілотного проекту у сфері виконання рішень, а саме - запровадження автоматичного розподілу справ між державними виконавцями та реалізацію системи автоматичного он-лайн контролю за строками виконання рішень та їх ефективністю.

"Раніше справи між державними виконавцями розподілялися несправедливо. Хтось отримував крупні цікаві справи і відсоток за їх виконання, а хтось отримував лише справи, які стосувалися виплати аліментів або поновлення на роботі, які було дуже важко виконати. Тепер цей розподіл буде автоматичним, і кожен виконавець отримуватиме справедливу частку кожної з категорій проваджень. Реалізація положень цього пілотного проекту дасть можливість усунути різноманітні корупційні складові у аспекті розподілу справ виконавчих проваджень.  між виконавцями", - наголосила Севостьянова.

Даний проект також передбачає інформатизацію та комп’ютеризацію державних виконавців, які працюватимуть з планшетами. Завдяки цьому всі виконавчі дії – від відкриття провадження до його закриття – будуть проводитися в електронній формі.

"Третій документ, який був прийнятий Кабінетом міністрів, стосується системи електронних торгів арештованим майном. Тепер цей проект перестає бути пілотним і буде реалізовуватися на постійній основі", - зазначила вона.

Перший заступник голови Державної виконавчої служби Агія Ахундова зазначила, що реалізація пілотного проекту у сфері примусового виконання рішень розпочнеться вже з 1 травня у Києві та в Сумській області.

За її словами, держвиконавець буде зацікавлений у виконанні рішення у повному обсязі, адже від цього залежатиме його винагорода. Розмір винагороди становитиме 2,5% від обсягу стягнення, а максимальна сума, яку зможе отримати виконавець, буде обмежена розміром 50 мінімальних зарплат.

"Розмір винагороди зможе утримати виконавця від отримання неправомірної вигоди. Також буде запроваджена система контролю, яка забезпечить як внутрішній контроль, так і контроль з боку безпосереднього керівника виконавця, а також з боку керівництва ДВС в будь-якому регіоні країни", - зауважила Ахундова.

Також вона повідомила, що завдяки запровадженим змінам вдасться забезпечити дотримання строків виконавчих дій.

Наступним кроком в реформуванні ДВС стане прийняття законів "Про державну виконавчу службу та приватних виконавців" та "Про виконавче провадження", які забезпечать запровадження змішаної системи примусового виконання за участю приватних виконавців. При цьому стягувач отримає вибір - звертатися до державного чи до приватного спеціаліста.

"Ці два закони вже розроблені Міністерством юстиції. Найближчим часом вони будуть внесені у парламент і прийняті", - розповіла Ахундова.

Вона також поінформувала про плани створення єдиного реєстру боржників з відкритим доступом до його даних. Водночас буде розширено функції програми виконавчого провадження. Заінтересовані особи зможуть створити власний віртуальний кабінет з усією необхідною для користувача інформацією.

З часом планується інтегрувати систему виконавчого провадження з іншими реєстрами та банківською системою. А електронну перевірку достовірності документів забезпечуватиме наявність QR-коду.

Як зазначив заступник Міністра юстиції Гія Гецадзе, головною метою запропонованих змін є підняття ефективності виконання судових рішень. Адже через низький рівень виконання судових рішень інвестори побоюються вкладати гроші в нашу економіку.

"Якщо ми піднімемо рівень виконання судових рішень, у нас з’явиться більше інвестицій. Якщо буде більше інвестицій – буде створено більше робочих місць, наша економіка розвиватиметься ще швидше, а країна зможе просунутися вище в рейтингу DoingBusiness", - зазначив він.

Гецадзе також зауважив, що реалізація запланованого забезпечить знищення корупції, зниження паперового документообігу та збільшення зарплат держвиконавцям. Також це дасть можливість запровадити систему приватних виконавців, які конкуруватимуть з держвиконавцями та між собою.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Міністерство юстиції закінчило перевірку системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) і вже найближчим часом перейде зі статусу пілотної програми в статус постійно діючої.

Джерело фото: kmu.gov.ua

Коментарі
Додати коментар