До новин

Дельта Банк віддав за борги півмільярда неплатоспроможному Авант-Банку

01 лютого, 2016
Банкрутство фінустанов
Дельта Банк віддав за борги півмільярда неплатоспроможному Авант-Банку

Національний банк 29 січня визнав неспроможним Авант-Банк, який отримав від Дельта Банку майнові права за кредитними договорами на суму 455,90 млн гривень.

Про це свідчить рішення Господарського суду Києва від 12 січня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

У лютому 2015 року «Дельта Банк» передав у заставу «Авант-Банку» майнові права за кредитними договорами на суму 455,90 млн гривень.

Застава виступила забезпеченням по міжбанківському кредиту за договором 11 листопада 2014 року. Умови цього кредиту невідомі.

Згідно з договором, у разі невиконання зобов’язання і введення тимчасової адмінстрації у «Дельта Банк», всіх прав кредитора за договорами на 455,90 млн гривень набуває «Авант-Банк».

2 березня 2015 року Національний банк запровадив у «Дельта Банку» тимчасову адміністрацію.

Комісія Фонду гарантування вкладів фізичних осіб перевірила контракти проблемного «Дельта Банку» за останній рік і оцінила договір «Авант-Банком» як нікчемний.

З початком банкрутства і ліквідації «Дельта Банк» у жовтні 2015 року намагався відсудити свої права на кредитні договори. Але суддя Господарського суду м.Києві Сергій Ковтун своїм рішенням закріпив права на півмільярда боргів за «Авант-Банком».

Нагадаємо, що суддя Ковтун свого часу виніс рішення, по якому «Межигір’я» вибуло з держвласності на користь структур екс-президента Віктора Януковича.

У січні цього року договір між «Дельта банком» і «Авант-банком» оскаржував один із боржників - Торговий дім «Золотий Урожай» екс-народного депутата від Партії регіонів Олександра Лєщінського. Господарський суд Києва знову оцінив цей договір як законний.

29 січня 2016 року Національний банк повідомив про неплатоспроможність «Авант-банку». Кошти 96% вкладників будуть відшкодовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Фонд забезпечить виплату суми вкладів в обсязі близько 550 млн гривень.

За даними Smida, ПАТ «Авант-банк» з часу заснування у 2008 році було оформлено на ТОВ «Лоренс Груп», першим власником якого був Михайло Гріншпон.

В липні 2011 року Гріншпон продав банк. Новими співвласниками «Лоренс Груп» стали депутат Київради Олександр Ліщенко (відомий на прізвисько «Ліча») і бізнесмен Олексій Савченко, відомий згодом як помічник Віталія Яреми, коли той був народним депутатом (2012-2014 роках).

З травня 2012 року «Авант-банк» було перереєстровано на низку офшорів з Сейшельських та Віргінських островів. Савченко до середини січня 2014 року був головою наглядової ради. Ліщенко пішов з посади члена наглядової ради «Авант-банку» в кінці лютого 2014 року.

Нині Олексій Савченко є нардепом від «Блоку Петра Порошенка». В декларації за 2014 рік вказав близько півмільярда гривень на рахунках, наявність двох «мерседесів», 37 гектарів землі та річний дохід 28 млн гривень.

У 2012 році помічником голови правління «Авант-Банку» працював син Віталія Яреми Валерій.

Після Майдану він був призначений головою Департаменту реєстрації речових прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби. А «Авант банк» відразу був включений до схеми отримання платежів від користувачів Реєстру майнових прав на нерухоме майно.

Також у 2011-2014 роках віце-президентом «Авант банку» з питань безпеки працював Валерій Гелетей. Його президент Петро Порошенко у 2014 році ненадовго призначав міністром оборони водночас з призначенням Яреми генпрокурором.

За останніми даними НБУ, власниками «Авант банку» станом на березень 2015 року були низка громадян Сейшельських островів та Ігор Завацький. Правління очолював Веніамін Лебедєв, колишній зять екс-голови «Енергоатому» Віссаріона Кіма.

Ігор Завацький раніше працював у податковій та МВС під началом Віталія Яреми.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ визнав неплатоспроможним Авант-Банк.

Коментарі
Додати коментар