До новин

Акціонери планують ліквідувати СК "Оранта-Життя"

24 березня, 2015
Ліквідація
Акціонери планують ліквідувати СК "Оранта-Життя"

Джерела на страховому ринку обговорюють можливе припинення діяльності страхової компанії "Оранта-Життя". Є інформація, що акціонери планують її закрити.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Капітал".

"Я не виключаю такої можливості", - прокоментував чутки член правління НАСК "Оранта" Рустем Галієв. Однак, за його словами, на квітневих зборах акціонерів це питання не обговорюватиметься. "Не секрет, що в "Оранті" і її дочірніх структурах зараз відбувається внутрішня реструктуризація. Розглядаються різні стратегії подальшого розвитку і ліквідація "Оранта-Життя" є частиною однієї з таких стратегій", - повідомив Галієв.

99,99% акцій "Оранта-Життя" належить НАСК "Оранта". Обидві компанії переживають не найкращі часи через багаторічний конфлікт між акціонерами. Офіційно основними власниками істотної частки в акціонерному капіталі "Оранти" є: БТА Банк (Казахстан) - 35,17%, BackWood Holdings LTD (Кіпр) - 13,74% і Geswood Holdings LTD (Кіпр) - 11,28%.

Фактично ж у "Оранти" три великих власники - БТА Банк та дві структури, афілійовані з Віктором Пінчуком і Олегом Спілкою.

Через конфлікт акціонери давно припинили інвестувати в "Оранту" та її "дочок", що призвело до проблем з виплатами страхувальникам. Через це 5 грудня 2013 року в "Оранту" було введено тимчасову адміністрацію, термін дії якої закінчився 5 грудня 2014 року.

У компанію "Оранта-Життя" тимчасову адміністрацію не вводили. Але цей страховик, за словами Галієва, не веде активної діяльності вже 4 роки - з 2011-го. "Оранта-Життя" практично припинила продавати нові поліси, лише продовжуючи обслуговувати портфель довгострокового страхування життя.

Тому експерти ринку вважають, що закриття компанії "Оранта-Життя" ніяк не позначиться на українському ринку страхування життя. "Ця компанія не була ключовим гравцем в "лайфі". І її відхід учасники ринку навряд чи помітять", - вважає голова правління Aegon Life Ukraine Ніна Гузей.

За словами голови правління страхової компанії "ТАС" Павла Царука, портфель довгострокових договорів страхування життя лайфової компанії цікавий іншим страховикам, тому проблем у клієнтів "Оранти-Життя" не виникне. Швидше за все, цей портфель продадуть іншій СК, яка продовжить приймати платежі та здійснювати виплати по накопичувальному страхуванню клієнтів "Оранта-Життя".

Страховики вважають, що цього року залишить ринок страхування життя не лише "Оранта-Життя".

"Ймовірність закриття розглядають акціонери всіх лайфових компаній, у яких обсяг бізнесу не досяг необхідних масштабів для самостійного - без вливання капіталу – виживання", - говорить президент Української федерації страхування Андрій Перетяжко. А такий обсяг премій сьогодні, за його словами, мають лише п'ять лідерів ринку страхування життя.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, страхові компанії "Дельта" та "Дельта Життя" ймовірно будуть ліквідовані в поточному році.

Джерело фото: oranta-life.com.ua

Коментарі
Додати коментар