До новин

Раді запропонували ввести в Україні процедуру споживчого банкрутства

26 березня, 2015
Законодавство
Раді запропонували ввести в Україні процедуру споживчого банкрутства

Народний депутат Сергій Каплін зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2400, що передбачає запровадження в Україні процедури банкрутства фізичної особи-непідприємця.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на текст законопроекту, що оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення фізичних осіб від фінансової залежності" передбачає можливість приватним особам, що не є підприємцями, оголошувати себе банкрутами у разі неможливості розрахуватися із своїми боргами.

"Через економічну кризу та зниження курсу гривні загальний обсяг проблемних кредитів у банківській системі перевищує 500 млрд гривень. Десятки тисяч позичальників, які взяли кредити в іноземній валюті на купівлю житла до 2008 року, не можуть їх повернути через те, що їх загальна заборгованість у гривні України збільшилася майже у сім разів, а прибутки знизилися та отримуються ними у гривні", - йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

За нині діючим законодавством процедура банкрутства передбачена лише для юридичних осіб та фізособ-підприємців.

Згідно законопроекту, банкрутом оголосити фізособу зможуть або кредитори, якщо сукупний розмір їх безспірних вимог до боржника становить не менше 100 зарплатних мінімумів - 121,8 тис. гривень, або сам позичальник. Для позичальника обмежень по сумах не передбачено. В обох випадках борги фізичної особи підлягатимуть списанню, але в обмін на це доведеться віддати все майно кредиторам.

Проте винятком стане житло: у разі, коли у власності родини боржника (батьків, дружини, чоловіка, дітей) немає іншої нерухомості, то квартиру, в якій вони проживають, кредитор відібрати не зможе. До складу ліквідаційної маси також не включатимуть майно, необхідне для ведення збанкрутілим позичальником професійної діяльності.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, експерти вважають, що споживче банкрутство може стати шоком для банківської системи України.

Джерело фото: provolyn.com

Коментарі
Додати коментар