До новин

НБУ та Мінфін вирішили вивести з ринку збитковий Родовід Банк

29 лютого, 2016
Банкрутство фінустанов
НБУ та Мінфін вирішили вивести з ринку збитковий Родовід Банк

Національний банк України та Міністерство фінансів вирішили відмовитись від використання ПАТ «Родовід банк», який з 2011 року виконував функцію санаційного банку.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

Згідно з постановою НБУ № 107, «Родовід банк» визнано неплатоспроможним та передано до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

У НБУ нагадали, що «Родовід банк» було докапіталізовано державою у 2009-2011 роках, а з 2011 року банк працював у статусі санаційного.

«Передбачалось, що завданням діяльності санаційного банку буде проведення протягом 5 років ефективної роботи з активами банків державного сектору та повернення державних коштів, вкладених у капіталізацію банку», - йдеться у повідомленні.

«Проте поставлене завдання не було досягнуте з таких причин: по-перше, на законодавчому рівні так і не було створено механізмів передачі та реалізації проблемних активів банків держсектору, що є необхідним для ефективної роботи санаційного банку; по-друге, в якості санаційного банку «Родовід банк» показав низьку результативність роботи з власними активами», - заявили в НБУ.

Також наголошується, що протягом діяльності банку як санаційного його доходи покривали лише витрати, держава не мала жодних дивідендів від діяльності банку.

«Враховуючи збиткову діяльність та низьку ефективність роботи з проблемними активами (92% від загальних активів банку) та існуючу проблемну заборгованість банку перед кредиторами, перш за все Національним банком, в подальшому «Родовід банк» потребував би фінансової підтримки з боку держави», - наголосили у прес-службі.

«Родовід Банк» (Київ) працює на ринку України з 1990 року та входить у групу великих банків. У 2009 році банк був докапіталізований за участю держави на 12,3 млрд гривень, в результаті чого Міністерство фінансів стало власником 99,9907% акцій банку.

Уряд прийняв рішення створити на базі «Родовід Банку» санаційний банк в 2011 році для проведення роботи з активами державних і рекапіталізованих за участю держави банків.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд арештував розважальний центр збанкрутілої фірми, що завинила Родовід Банку 246 млн.

Коментарі
Додати коментар