До новин

Раді запропонували змінити черговість погашення боргів за споживчими кредитами

30 березня, 2015
Законодавство
Раді запропонували змінити черговість погашення боргів за споживчими кредитами

Група депутатів із фракцій "Блок Петра Порошенка" та "Народний Фронт" зареєстрували проект закону №2455 "Про споживче кредитування", яким передбачено, що першочергово боржник має сплачувати суму простроченого боргу за кредитом, що дозволить зменшити базу нарахування для штрафних санкцій.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на текст проекту закону.

"Пропонується зміна черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит: у першу чергу буде сплачуватись сума простроченого боргу, в другу – поточні платежі "тіла кредиту" та відсотки, в третю – суми штрафних санкцій", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

За чинною редакцією Цивільного кодексу України основна сума боргу, що є тілом кредиту, сплачується в третю чергу. А штрафні санкції в другу, що призводить до того, що споживачі опиняються в ситуації, коли всі їх наявні кошти направляються на погашення вже нарахованих штрафних санкцій, а сама заборгованість не зменшується, оскільки не зменшується база нарахування.

Ініціатори законопроекту констатують, що існуючий порядок стягнення заборгованостей за споживчими кредитами часто стає безкінечним лічильником для позичальника і призводить до сталої неплатоспроможності. Боржник в результаті опиняється в ситуації, коли вже не в змозі погасити кредит та заборгованість за ним.

"Чинне законодавство дозволяє кредитору в разі недостатності заставленого майна позичальника звернути стягнення на інше його майно. Відтак, зміна черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит, але зі збереженням права кредитора стягнути решту боргу з іншого майна позичальника (не тільки із застави), є компромісним варіантом, який дозволить і поліпшити становище позичальників, і не буде погіршувати шанси кредиторів на повне задоволення їх вимог", - пояснюють законодавці.

Проект закону передбачає внесення змін до Цивільного кодексу України та законів "Про захист прав споживачів", "Про банки і банківську діяльність" та "Про кредитні спілки".

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, нардеп Сергій Каплін зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2400, що передбачає запровадження в Україні процедури банкрутства фізичної особи-непідприємця.

Джерело фото: slovoidilo.ua
Коментарі
Додати коментар