До новин

Через приховування власників визнанано неплатоспроможним банк «Петрокоммерц-Україна»

21 березня, 2016
Банкрутство фінустанов
Через приховування власників визнанано неплатоспроможним банк «Петрокоммерц-Україна»

НБУ відніс ПАТ «Банк Петрокоммерц-Україна» до категорії неплатоспроможних через непрозову структуру власності, а Фонд гарантування ввів до нього тимчасову адміністрацію.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Національного банку України.

Про віднесення ПАТ «Банк Петрокоммерц-Україна» до категорії неплатоспроможних йдеться в постанові Правління Національного банку № 169 від 17 березня 2016 року.

«Рішення про віднесення фінустанови до категорії проблемних прийнято у зв’язку з непрозорою структурою його власності», - пояснили в НБУ.

У березні 2015 року акціонер банку – російський банк «Петрокоммерц» – продав акції банку 11 фізичним особам, частка кожного з яких становила менше 10%. Протягом 2015 року акціонери банку (та його фактичні контролери) Іван Шехавцов та Олексій Крупій неодноразово повідомляли Національний банк про свій намір юридично оформити акції банку на себе, однак лише в грудні подали регулятору відповідні пакети документів. Проте в кінці лютого – на початку березня 2016 року вони без жодного попередження продали акції банку іншим 11 фізичним особам після чого повідомили, що вийшли зі складу акціонерів та відкликали пакети документів. Водночас у банку виникли проблеми з ліквідністю.

Після віднесення банку до категорії проблемних установлено факти невиконання банком операцій клієнтів у встановлений законодавством строк. На 16 березня обсяг невиконаних операцій перевищив 30% зобов'язань банку. У зв'язку з цим згідно з пунктом 3 частини першої статті 76 Закону України «Про банки і банківську діяльність», Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

«Крім того, НБУ вирішив визнати Івана Шехавцова та Олексія Крупія власниками істотної участі в банку, оскільки незалежно від формального володіння, вони здійснювали вирішальний вплив на управління та діяльність банку протягом березня 2015 року – лютого 2016 року», додали в прес-службі НБУ.

Таким чином, на панів Шехавцова та Крупія поширюватимуться всі обов’язки та відповідальність, які за законом покладаються на власників істотної участі в банку.

Згідно з рішенням НБУ, Фонд гарантування вкладів фізосіб розпочав процедуру виведення вказаного банку з ринку шляхом запровадженням в ньому тимчасової адміністрації строком на один місяць - з 18 березня до 17 квітня 2016 року включно.

«Призначено уповноважену особу Фонду та делеговано всі повноваження тимчасового адміністратора ПАТ «Банк Петрокоммерц-Україна» Олександру Гулею строком на один місяць – з 18 березня до 17 квітня 2016 року включно», - зазначили у пер службі ФГВФО.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ визнав неплатоспроможним «Юніон стандард банк» через непрозору структуру власності.

Коментарі
Додати коментар