До новин

На посаду голови проблемного Укргазбанку претендують керівники банків-банкрутів, - моніторинг

31 березня, 2015
Санація
На посаду голови проблемного Укргазбанку претендують керівники банків-банкрутів, - моніторинг

Експерти групи банківського моніторингу громадської організації "Всеукраїнський комітет народного контролю" дійшли висновку, що оголошений Мінфіном України конкурс на посаду голови правління державного ПАТ АБ "Укргазбанк" є непрозорим.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на depo.ua.

В громадському комітеті підкреслюють, що клієнти, вкладники, акціонери банку та інші зацікавлені особи, зокрема ділові ЗМІ, не мають жодної відкритої інформації про осіб, які претендують на посаду голови правління банку із 93% державного капіталу.

Експерти Комітету народного контролю із посиланням на власні джерела розповіли, що більше половини із заявлених на конкурс осіб є колишніми власниками або топ-менеджерами банків, які збанкрутували або пережили введення тимчасової адміністрації.

Головним претендентом на посаду є діючий в.о. голови правління банку Кирило Шевченко - співвласник, голова правління і президент ПАТ "Терра Банк", в який влітку 2014 року регулятор ввів тимчасову адміністрацію. Серед інших кандидатів є і колишній голова правління визнаного неплатоспроможним ПАТ "АКБ" Київ" Олег Тютюнник і Вадим Березовик - колишній голова правління збанкрутілого банку "Форум".

Експерти зазначають, що призначення на керівні посади до банку осіб, що скомпрометували себе, напередодні мільярдної докапіталізації фінустанови може становити ризики для управління державними коштами та призвести до чергового їх розкрадання.

18 березня уряд вирішив докапіталізувати Укргазбанк іще на 3,2 млрд гривень. Кількість клієнтів-фізичних осіб банку на сьогодні перевищує 650 тис. осіб, а їхні кошти оцінюються у 7 млрд гривень.

АБ "Укргазбанк" на 93% є власністю Міністерства фінансів України. Зараз триває конкурс на заміщення посади голови правління, фінальний етап якого відбудеться 3 квітня 2015 року, а на 28 квітня заплановані загальні збори акціонерів, на яких вони проголосують за нового голову та членів наглядової ради фінустанови.

За результатами 2014 року акціонерний банк "Укргазбанк", що входить до групи найбільших банків України, отримав збиток у розмірі 2,8 млрд гривень.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Кабмін у лютому 2014 року вирішив вивести з ринку акціонерний комерційний банк "Київ" і передати всі його активи та зобов’язання до державного "Укргазбанку".

Джерело фото: capital.ua

Коментарі
Додати коментар