До новин

Дерипаска відмовляється від контролю над вчорашнім банкрутом ХТЗ

01 квітня, 2015
Санація
Дерипаска відмовляється від контролю над вчорашнім банкрутом ХТЗ

ПАТ "Харківський тракторний завод ім. Орджонікідзе", якому ще минулого року загрожувало банкрутство через позови кредиторів, розраховує на військові замовлення від Міністерства оборони завдяки виходу російської компанії "Курганспецмаш" Олега Дерипаски з акціонерів товариства.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "ДС".

Харківський тракторний завод змінив склад акціонерів, про що він повідомив у кінці березня. Російське ЗАТ "Курганспецмаш", яке було близьким до групи ГАЗ російського мільярдера Олега Дерипаски, позбулося майже 17% акцій ХТЗ. Цінні папери росіян розділили між собою офшори з Британських Віргінських островів Alport Enterprises Limited та Calverton Establishment Limited, наростивши свої пакети до 24,5% і 21,7% відповідно. Крім них, великим акціонером ХТЗ залишилася ще одна офшорна компанія, Golden Property Enterprises Limited, що володіє майже 17,9% акцій заводу. Неформально цю трійцю прийнято пов'язувати з уже згаданим Дерипаскою, який хоч офіційно ніколи і не був власником ХТЗ, але керував ним протягом останніх років через своїх менеджерів.

До 2007 року ХТЗ знаходився під контролем засновника холдингу DCH Олександра Ярославського. Тоді завод перебував у жалюгідному стані і потерпав від збитків, які вимірювалися десятками мільйонів гривень щорічно. Проблема полягала в тому, що його основна продукція - трактори Т-150, ХТЗ-160, ХТЗ-170 - до того часу морально застаріла і користувалася меншим попитом. Для виведення підприємства на новий рівень йому потрібна була модернізація, що обійшлася б в десятки мільйонів доларів. Ярославський інвестувати ці гроші у бізнес, який не був для нього профільним, не зважився і запропонував своєму товаришеві Дерипасці взяти в управління проблемний актив. Він очікував, що власник РусАла інвестуватиме у ХТЗ значні кошти. У 2007 році Ярославський і Дерипаска погодили деталі і уклали угоду. Акціонерами ХТЗ замість структур Ярославського стали компанії Alport Enterprises Limited і Calverton Establishment Limited, а також Golden Property Enterprises Limited. А в 2009 році до них приєднався "Курганспецмаш". Тоді ж до складу правління і наглядової ради харківського заводу увійшли росіяни - менеджери групи ГАЗ.

Практично одночасно з приходом людей Дерипаски на підприємстві почалося його банкрутство за позовом компанії "Торговий центр-2000". Вона, за чутками, була близька до акціонерів ХТЗ, і процес банкрутства дозволив розтягнути мораторій на задоволення вимог кредиторів, забезпечивши підприємству "боргові канікули" на 7 років. Лише наприкінці 2014 року ХТЗ підписав зі своїми кредиторами мирову угоду і вийшов з процесу банкрутства. Тоді ж стало відомо про зміну стратегії харківського заводу. У 2014 році він був змушений припинити поставки до Росії техніки подвійного призначення - снігоболотоходів на базі багатоцільових тягачів, оскільки Міністерство оборони України влітку 2014 року відмовило ХТЗ у продовженні ліцензії на випуск продукції подвійного призначення.

Тоді на позицію Міноборони вплинуло те, що підприємство належить російському акціонеру і перебуває в процесі банкрутства.

Сьогодні ж, коли обидві ці проблеми формально вирішені, ХТЗ хоче отримати держзамовлення українського військового відомства. Минулого тижня гендиректор ХТЗ Владислав Губін повідомив, що йде технічна робота по вивченню питання відновлення випуску військової техніки марки ХТЗ. "Всі зацікавлені особи вже повідомлені, в тому числі держава. Ми надаємо для вивчення всю інформацію", - додав він.

Очевидно, інформація, яку ХТЗ надасть міністерству, включатиме дані про бенефіціарів офшорних компаній, які володіють акціями заводу. Джерела на підприємстві повідомляють, що Дерипаска офіційно ним не володіє, але визнають, що питання структури власності залишається делікатним. Особливо з урахуванням того, що навіть опосередкований зв'язок з російським олігархом, який хоч і не відноситься до пулу "солдат Путіна", але і не входить до числа фаворитів української влади. Нагадаємо, "Русал" продовжує судитися за Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗаЛК).

Те, що ця обставина може бути критичною для влади, побічно підтвердив недавно і радник глави МВС Антон Геращенко. "У заводу подібний досвід (випуску військової техніки) є. Зокрема, ХТЗ свого часу випустив понад 10 тисяч "Гвоздик" і десятки тисяч легкоброньованих тягачів МТ-ЛБ, але в середині 2000-х був викуплений російським олігархом", - говорить він. І додає, що проблемою для відновлення Харківським тракторним заводом статусу партнера Міноборони може стати і те, що виробництво дизельних двигунів для відповідної військової техніки знаходиться в Росії, визнаної нами країною-агресором. Відповідно, сподіватися на їх постачання в такій ситуації в Україну не варто.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Верховний Суд України на початку березня підтвердив законність вимог Генпрокуратури щодо поновлення права власності держави на контрольний пакет акцій ЗаЛКу.

Джерело фото: xtz.ua

Коментарі
Додати коментар