До новин

НБУ: У банків є 2 місяці, аби розкрити інформацію про реальних власників

02 квітня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ: У банків є 2 місяці, аби розкрити інформацію про реальних власників

Національний банк України 31 березня направив листи комерційним банкам, в яких попередив фінустанови, що до 8 червня поточного року вони повинні надати регулятору пакети документів про своїх реальних власників і контролерів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на УНІАН.

Нацбанк нагадує учасникам ринку, що 8 березня набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб", згідно з яким банки зобов'язані впродовж трьох місяців подати в НБУ низку документів, зокрема й щодо власників істотної участі.

"Особи, які мають істотний вплив на управління та діяльність контролера банку й самого банку, розглядаються як власники істотної участі з урахуванням положень закону, тож повинні до 8 червня подати до Національного банку пакети документів для погодження набуття істотної участі в банку або один пакет документів, якщо зазначені особи є групою осіб, пов'язаних спільними економічними інтересами", - йдеться у листі НБУ.

Посилаючись на норми оновленого законодавства, регулятор наголошує, що до власників істотної участі, крім акціонерів з часткою понад 10% у капіталі, належать особи, які, незалежно від наявного пакета акцій, можуть значно впливати на управління або діяльність банку.

НБУ зобов'язав банки довести викладену в листі інформацію до власників і контролерів і зазначив, що в разі порушення цих вимог до них можуть бути застосовані заходи впливу.

Раніше Національний банк повідомив, що в березні визнав два українських банки проблемними за нерозкриття інформації про реальних власників на запит регулятора.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, перший заступник голови НБУ Олександр Писарук заявив, що регулятор активно бореться з відмиванням грошей, і наразі основні платформи для відмивання грошей виведені з ринку.

Джерело фото: bank.gov.ua

Коментарі
Додати коментар