До новин

Інститут банкрутства фізосіб у розвинених країнах має стати базою для відповідного українського закону, - експерт

02 квітня, 2015
Законодавство
Інститут банкрутства фізосіб у розвинених країнах має стати базою для відповідного українського закону, - експерт

Правила і практики іноземних систем права можуть стати правильною базою для розробки свого механізму споживчого банкрутства, тому що банкрутство фізосіб-непідприємців в країнах із розвиненими економіками передбачає як реструктуризацію боргів особи так і врахування інтересів не лише держави, а й кредиторів боржника.

Про це старший юрист практики банківського та фінансового права, ринків капіталу ЮБ "Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери" Україна Катерина Олійник заявила в ексклюзивному коментарі для інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Відповідно до українського законодавства, процедура банкрутства фізособи, що займається підприємницькою діяльністю, передбачає продаж всіх активів такої особи та погашення боргів лише за отримані від продажу кошти. Проблема полягає в тому, що часто таких коштів не вистачає на погашення навіть половини боргів, а борги перед державою є пріоритетними. Тобто інші кредитори опиняються на другому плані, бо після виплат наявних коштів, всі інші борги підлягають списанню.

На відміну від механізму, що діє у нашій державі, у розвинених країнах при списанні боргів фізособи враховуються інтереси всіх кредиторів, а не лише держави.

"У багатьох інститутах споживчого банкрутства передбачається або часткове, або повне списання непогашених боргів. Однак в додаток до попереднього такого списання реструктуризації боргу іноземне законодавство часто передбачає, що таке списання здійснюється як державою щодо якоїсь частини податків і інших платежів так і іншими кредиторами. Такий підхід ставить інших кредиторів в більш сприятливе становище порівняно з черговістю, що передбачена українським законодавством", - пояснює юрист.

Також експерт розповідає, що процедури банкрутства фізосіб у розвинених державах передбачають обов'язкову реструктуризацію боргу, при якій боржник має можливість домовитися з кредиторами про зміну умов сплати своїх боргів таким чином, щоб їх можна було погасити протягом досить тривалого періоду часу, наприклад, за 5-7 років.

"Такі правила і практики іноземних систем права можуть стати правильною базою для розробки свого механізму споживчого банкрутства", - резюмує Олійник.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Раді запропонували змінити черговість погашення боргів за споживчими кредитами.

Джерело фото: i.bnet.com

Коментарі
Додати коментар