До новин

Суд зобов'язав ХТЗ повернути державі понад 400 млн грн

20 квітня, 2016
Борги
Суд зобов'язав ХТЗ повернути державі понад 400 млн грн

Вищий адміністративний суд 12 квітня 2016 року ухвалив рішення, згідно з яким Харківський тракторний завод має сплатити до бюджету понад 400 млн грн боргу.

Про це йдеться у відповідній судовій ухвалі, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Мова йде про міжнародний кредит, який був отриманий заводом під державні гарантії.

Зокрема, суд визначив неправомірною угоду між ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе» (боржником) та кредиторами, в тому числі податковою інспекцією, відповідно до якої держава в особі податкової належить до четвертої черги боржників і розрахунки з нею відбуватимуться протягом 30 років — до 2035 року.

«Судом апеляційної інстанції вірно відхилені доводи відповідача (ХТЗ) про те, що спірна заборгованість фактично вже вирішена господарським судом під час розгляду справи про банкрутство та затвердження мирової угоди, оскільки усі зобов’язання боржника перед кредиторами, що виникли до затвердження мирової угоди, незалежно від того, брали ці кредитори участь у справі про банкрутство, чи ні, припиняються», — йдеться в ухвалі.

При цьому, суд роз’яснив, що «спірні відносини ґрунтуються на нормах бюджетного законодавства, а саме щодо надання суб’єкту господарювання кредиту під державні гарантії відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.01.1998 № 78 «Про надання гарантії Кабінету Міністрів України щодо забезпечення погашення кредиту ФРН, що залучається для фінансування проекту організації виробництва сільськогосподарських тракторів ХТЗ-17021 з двигунами німецької фірми «Дойц АГ» на ВАТ «Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе» та їх реалізації та стягнення простроченої заборгованості згідно Порядку обліку заборгованості, в тому числі простроченої, перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками/фінансовою допомогою, наданими Міністерством фінансів у 1993-1998 роках, нарахування пені та списання безнадійної заборгованості, тому норми цивільного законодавства, зокрема, ч. 2 ст. 604 Цивільного кодексу України, не підлягають застосуванню в даному випадку».

Отже, Вищий адмінсуд підтримав рішення апеляційного суду, який раніше встановив, що станом на день звернення податкового органу до суду з даним позовом, відповідачем, а саме Харківським тракторним заводом, не вжито заходів щодо погашення в добровільному порядку заборгованості за кредитами, наданими підприємству під державні гарантії, а відтак дійшов вірного висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог про стягнення боргу на користь держави.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Дерипаска відмовляється від контролю над вчорашнім банкрутом ХТЗ.

Коментарі
Додати коментар