До новин

Мінюст готував законопроект №2382 про зміни до законодавства стосовно банкрутства нашвидкуруч, - експерт

03 квітня, 2015
Законодавство
Мінюст готував законопроект №2382 про зміни до законодавства стосовно банкрутства нашвидкуруч, - експерт

Старший юрист ЮФ "Гвоздій та Оберкович" Дмитро Джулай зазначає, що урядовий проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих правових аспектів поліпшення позицій України у рейтингу Doing Business)" №2382 є складним та недосконало підготованим нормативним актом.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі для інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Вказаним законопроектом Міністерство юстиції пропонує велику кількість нововведень, які мали б позитивно позначитися на веденні бізнесу, і, як наслідок, покращити позиції України у рейтингу Doing Business.

Законопроект передбачає внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Земельного кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення, до законів "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про виконавче провадження", "Про іпотеку", "Про землеустрій", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", "Про судовий збір", "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та "Про запобігання корупції".

"Незрозуміло, чому такі складні та беззаперечно важливі зміни до чинного законодавства Міністерство юстиції намагається реалізувати в одному складному, недосконало підготованому нормативному акті", - дивується юрист.

Експерт вважає, що в цілому ініціатива Мінюсту щодо запровадження подібних змін відповідає вимогам часу, проте врегульованість процедури електронних торгів є поверхневою. Також пропонованими змінами не уточнені обмеження щодо оцінки майна, яке підлягає реалізації з торгів та відсутнє логічне обґрунтування доповнень до кодексу про адмінправопорушення новою статтею 185-14 "Невиконання законних вимог державного реєстратора речових прав на нерухоме майно".

"Загалом, в процесі вивчення запропонованого проекту створюється стійке враження, що його готували нашвидкуруч. Скоріш за все, відповідь можемо знайти у назві підготованого міністерством проекту та меті його прийняття. Адже відповідно до пояснювальної записки метою проекту є не гармонізація законодавства, не вирішення окремих суспільних питань, не оптимізація окремих процедур, а запровадження низки новел, які сприятимуть покращенню позицій України у рейтингу Doing Business", - зазначає експерт.

Джулай вважає, що змінам до Господарського процесуального кодексу та закону "Про виконавче провадження" Мінюст має присвятити окремі ґрунтовні проекти.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Кабмін зареєстрував у Раді законопроект №2382, яким передбачено впровадження наказної форми господарського процесу, оптимізація процесу примусового виконання рішень, системний захист прав кредиторів та інші нововведення.

Коментарі
Додати коментар