До новин

Система ProZorro допоможе продавати активи банків-банкрутів

29 червня, 2016
Ліквідація
Система ProZorro допоможе продавати активи банків-банкрутів

Активи неплатоспроможних банків реалізовуватимуть з використанням стандартів та принципів системи ProZorro.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Національного банку України.

Так, 24 червня відбулося підписання Меморандуму щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої та ефективної системи реалізації активів неплатоспроможних банків та банків, що ліквідуються. Свої підписи під документом поставили Голова Національного банку України Валерія Гонтарева, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін та голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов.

Підписаний Меморандум відкриває шлях до важливих змін у системі реалізації активів банків, що знаходяться в управлінні Фонду гарантування. Результатами співпраці має стати створення та впровадження нової електронної Системи торгів, які здійснюватимуться за стандартами і принципами, що лежать в основі системи електронних публічних закупівель ProZorro.

«Система ProZorro встигла стати взірцем для всіх, хто здійснює реформи. Завдяки ключовим принципам - прозорість, відкритість, рівний і максимально легкий доступ до торгів і аналітики - ProZorro вдалося докорінно змінити правила гри в публічних закупівлях. Сьогодні в ProZorro - більше 120 тис тендерів і більше 1,8 млрд грн економії, а з повним переходом на систему з 1 серпня розмір економії зросте в рази. Впевнений, що використання аналогічних технологій і підходів дозволить підвищити ефективність і у сфері реалізації банківських активів», - зазначив Нефьодов.

За його словами, команда, яка займалася розробкою і впровадженням ProZorro, буде брати безпосередню участь у створенні нової системи.

«Питання забезпечення максимального рівня прозорості та ефективності процесу продажу активів неплатоспроможних банків завжди було серед пріоритетних у Фонді гарантування вкладів. За досить короткий час ми пройшли шлях від продажу «з молотка» до реалізації активів через електронні аукціони. Сьогодні зроблений ще один вагомий крок у напрямку вдосконалення цього процесу. У його основу покладений принцип рівноправного доступу як потенційних покупців, так і кожного з учасників ринку до будь-якого виставленого на продаж активу», - сказав Ворушилін.

У результаті – будуть створені єдині правила роботи організаторів торгів. За рахунок спрощення доступу бірж та всіх зацікавлених інвесторів до інформації про виставлені на продаж активи, підвищиться конкуренція. У свою чергу це сприятиме збільшенню надходжень від продажу, що дозволить Фонду гарантування повернути державі кошти, запозичені для виплати відшкодування вкладникам, та у більш повній мірі задовольнити вимоги кредиторів неплатоспроможних банків. Крім того, буде забезпечено повноцінний відкритий доступ громадськості до інформації про результати торгів з реалізації активів.

Як зазначила голова Національного банку Валерія Гонтарева, неплатоспроможні банки заборгували Національному банку України 46,6 млрд грн за основною сумою кредитів рефінансування та 7 млрд грн відсотків.

«У наших інтересах реалізувати активи, які були у заставі під ці кредити, за найвищою можливою ціною. Саме тому Національний банк  виступає за створення ефективної та сучасної системи реалізації активів, за підвищення прозорості порядку виставлення активів на продаж і удосконалення процесу купівлі майна. Інвестори повинні бути впевненими в тому, що отримають доступ до всіх активів, виставлених на продаж у даний час або в майбутньому. Ми сподіваємося, що підписаний Меморандум дозволить зробити торги активами ще прозорішими, і ми зможемо тільки у цьому році реалізувати активи неплатоспроможних банків на 12 млрд гривень», -  зауважила Валерія Гонтарева.

У свою чергу, голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов зазначив, що система публічних електронних закупівель ProZorro зарекомендувала себе як революційна платформа, і це визнано на міжнародному рівні.

«Вона полягає у мінімізації людського фактору під час державних закупівель, а отже забезпечує зменшення рівня корупції при держзакупівлях. Тому її принципи буде доцільно використовувати і при реалізації майна неплатоспроможних банків та банків, що ліквідуються. У нас є застороги щодо корупційної складової при продажу активів таких банків. Їх реалізація має проводитися максимально результативно та на однакових умовах. І на сьогодні ProZorro зможе забезпечити державі цю відкритість та ефективність»,- сказав Марусов.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, компанії, що проводять електронні торги з продажу майна банків, які ліквідуються, хочуть об’єднатись з метою створення єдиного інформаційного поля з продажу майна банків.

Коментарі
Додати коментар