До новин

Шахраї продали заставне майно Укрінбанку на 27 мільйонів

01 липня, 2016
Резонансні справи
Шахраї продали заставне майно Укрінбанку на 27 мільйонів

На підставі фіктивної постанови з-під застави ПАТ «УКРІНБАНК» було виведено та одразу продано заставне майно, вартістю понад 26,72 млн грн.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Фонду гарантування вкладів фізосіб.

У Фонді нагадали, що 22 червня 2016 року комісія Міністерства юстиції розглянула скаргу Фонду гарантування вкладів на рішення держреєстратора, у результаті яких з-під застави ПАТ «УКРІНБАНК» було виведено та одразу продано заставне майно, вартістю понад 26,72 млн грн. Це черговий випадок, коли, посилаючись на фіктивну постанову державного виконавця, держреєстратором було знято обтяження і тимсамим виведено з-під застави банкуліквідне майно.

У травні цього року Фонду гарантування вкладів стало відомо, що відносно майна, яке перебувало в іпотеці ПАТ «УКРІНБАНК», державними реєстраторами було вчинено ряд реєстраційних дій. Мова йде про скасування записів про обтяження іпотекою та заборони відчуження 5-ти об’єктів нерухомого майна, загальною вартістю 26,72 млн грн, які виступають забезпеченням за кредитами фізичних осіб та були передані в іпотеку ПАТ «УКРІНБАНК».

Як з’ясувалось, вищевказані записи були внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна державним реєстратором Грабаром Олександром Володимировичем (Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві) ще в лютому2016 року, зокрема 17.02.2016р.

«При внесенні вказаних записів держреєстратор посилався на неіснуючі постанови про зняття арешту з майна боржника та Акти державного виконавця про реалізацію предмета іпотеки, що начебто були видані відділом примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції (ВПВР УДВС ГУЮ) у Київській області. При цьому, на вимогуФонду надати пояснення по факту винесення вищевказаних постанов та скасування обтяжень, ВПВР УДВС ГУЮ відповіло, що подібних процесуальних рішень та зокрема постанов про зняття арешту з майна боржника та актів про реалізацію предмета іпотеки ВПВР УДВС ГУЮ не видавалось. Зважаючи на це, жодних реєстраційних дій, з посиланням на вказані неіснуючі документи, не повинно і не могло бути вчинено», - наголошують у ФГВ.

Серед об’єктів нерухомості, відносно яких було вчинено вказані противоправні діяння, виступали:

- Житловий будинок, загальною площею 1 161,5 м2, що знаходиться у Київській області, Васильківському районі, с. Іванковичі. Вартість предмету іпотеки становила понад 8,28 млн грн. А також земельні ділянки, площею 0,18 га та 0,026 га, у тому ж населеному пункті, вартістю 0,32 млн грн та 0,04 млн грн відповідно;

- Трьохсекційна група відпочинкових котеджів, загальною площею 495,0 м2, що знаходяться в Івано-Франківській області, м. Яремче, с. Поляниця. Вартість

предмету іпотеки складає 17,64 млн грн. А також земельна ділянка, площею 0,06 га, на якій розміщується комплекс. Її вартість складає 0,42 млн грн.

Вищевказані дії державного реєстратора з посиланням на виявлені факти вже оскаржені Фондом у встановленому законом порядку, в т.ч. Фондом було подано відповідну скаргу до Міністерства юстиції України із вимогою скасувати незаконно прийняті рішення та внесені записи щодо припинення іпотеки та заборони відчуження об’єктів іпотеки з одночасним поновленням раніше вилучених записів в системі Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про  обтяження нерухомості правами ПАТ «УКРІНБАНК» як іпотекодержателя.

Офіційне рішення з цього приводу, як очікується, буде надано до кінця тижня.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд переніс розгляд справи щодо законності ліквідації Укрінбанку.

Коментарі
Додати коментар