До новин

Україна знайшла рішення, як реструктурувати зовнішні борги держбанків

16 квітня, 2015
Борги
Україна знайшла рішення, як реструктурувати зовнішні борги держбанків

Міністерство фінансів України зазначає, що Укрексімбанк і Ощадбанк повинні лише перепрофілювати свої зовнішні боргові зобов'язання - тобто продовжити термін погашення своїх єврооблігацій.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Апостроф".

"Хоча єврооблігації 2015 року та інші боргові інструменти Укрексімбанку та Ощадбанку включені в периметр майбутньої боргової операції, у зв'язку з особливими обставинами щодо державних банків вони повинні лише перепрофілювати ці зобов'язання. Виконання цілей EFF (Механізм розширеного кредитування за новою програмою від МВФ) не вимагає зменшення основної суми боргу або по купону цих інструментів", - наголошується в повідомленні Мінфіну.

Мінфін, зокрема, запропонував Укрексімбанку продовжити період обігу єврооблігацій 2015 року на 3 місяці, аби бути в змозі провести переговори про продовження терміну погашення облігацій не більше, ніж на десять років без зменшення основної суми боргу або процентної ставки.

Міністерство також зазначає, що якщо перепрофілювати єврооблігації 2015 року не вдасться, то Україна не зможе виконати цілі, зазначені в EFF.

"Оскільки вони є частиною боргу державного сектору обсягом $5,2 млрд з терміном погашення в 2015 році, погашення якого має бути відкладено", - наголошується в повідомленні.

"Всі вимоги EFF щодо майбутньої боргової операції повинні бути виконані, щоб забезпечити безперервне надання фінансової підтримки Україні з боку МВФ та інших її міжнародних партнерів. Нездатність України досягти зазначених в EFF цілей створить значні ризики для Укрексімбанку, а також для України", - резюмують у відомстві Наталії Яресько.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, міністр фінансів України Наталія Яресько попередила власників українських облігацій: якщо вони не почнуть найближчим часом серйозних переговорів про реструктуризацію 40 млрд доларів боргу, то можуть зіткнутися з ризиком ще більших втрат.

 

Україна з 13 березня почала консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Вона розраховує до кінця травня їх завершити, щоб отримати наступний транш кредиту МВФ.

4 квітня 2015 року Кабінет міністрів України затвердив перелік єврооблігацій, за якими Україна буде домагатися реструктуризації боргових зобов'язань.

За рахунок реструктуризації Кабмін розраховує домогтися економії на зовнішніх платежах за борговими зобов'язаннями на суму приблизно $15 млрд.

Частина кредиторів України вже відмовила їй у списанні боргів.

Коментарі
Додати коментар