До новин

Позичальники банків-банкрутів обслуговують лише 11% кредитів

10 жовтня, 2016
Банкрутство фінустанов
Позичальники банків-банкрутів обслуговують лише 11% кредитів

За даними Фонду гарантування, частка непрацюючих кредитів у портфелі збанкрутілих банків сягає 89% і лише десята частина цих позик обслуговується позичальниками.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

У портфелі активів Фонду 79% - це кредити, 21% - майно.

Оціночна вартість активів на момент формування ліквідаційної маси – 99 млрд грн. (1/4 від балансової. Більшість вартості активів втрачено тільки через курсові різниці, банкрутство позичальників, інсайдерскі кредити, кредити заставою за якими є «сміттеві» цінні папери, та активи, розташовані в АТО/Криму та вартість яких буде складно відшкодувати

За оцінками Фонду гарантування, в його портфелі кредити для великого бізнесу сягають 180 млрд. грн. – 2.5 рази вище ніж загальна гарантована до виплат сума відшкодування, виплачена у 2014-16 роках (78 млрд. грн.). 600 груп позичальників в середньому у розмірі 300 млн. грн. (12млн. дол. США). Більшість кредитів збанкрутілих банків є кредитами пов`язаним особам та інсайдерам та знаходиться у заставі в якості забезпечення під рефінансування НБУ. По цим кредитам у Фонду гарантування найнижчі очікування щодо стягнення простроченої заборгованості через потужний супротив великих позичальників проти ФГВФО в українських судах.

Фонд гарантування має в портфелі кредитів малого й середнього бізнесу на 67 млрд. грн. Це лизько 30 тисяч груп позик середнього розміру 2.2 млн грн. (89 тис. дол.). По цим позикам кращий очікуваний рівень погашення кредитної заборгованості, оскільки позичальники мають менше можливостей в судах і більше піклуються про ділову репутацію.

Кредити населенню – 107 млрд. грн. – 1,8 млн. кредитів середнім розміром 60 тис. грн. (2 тис. дол. США) (споживчі, карткові, іпотечні та автокредити). У Фонді вважають, що ефективність стягнення заборгованості за допомогою колекторських компаній вища за можливі надходження від їх продажу.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Фонд гарантування оцінив балансову вартість банків-банкрутів у $18 мільярдів.

Коментарі
Додати коментар