До новин

НБУ вважає продаж банку «Михайлівський» фіктивним

03 листопада, 2016
Резонансні справи
НБУ вважає продаж банку «Михайлівський» фіктивним

У Національному банку заявили, що угода з продажу банку «Михайлівський» може бути фіктивною.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу регулятора.

«Власник банку «Михайлівський» Віктор Поліщук, начебто, продав свої частки у ТОВ «Екосіпан» (компанія, через яку він володів банком) 11 фізичним особам. Ці особи ніколи не подавали документів в НБУ для спільного набуття істотної участі. Частки кожного з «покупців» - менше 9,9%. Всі договори датовані 19 травня 2016 року», - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, договори купівлі-продажу надійшли до Нацбанку лише через три дні після віднесення банку до категорії неплатоспроможних - 26 травня 2016 року.

«Це одинадцять однакових договорів на дві сторінки кожен, укладені з покупцями - фізичними особами, жодною інформацією про яких регулятор не володіє, окрім паспортних даних та місця проживання», - повідомляє НБУ.

«З 11 незрозумілих покупців привертає увагу один - Ігор Дорошенко (раніше йому належало 3,9% акцій банку, він збільшив свою частку до 9,01%)», - зазначає регулятор.

Таким чином, роз’яснюють у НБУ, голова правління банку, призначений власником - Поліщуком - виступає покупцем частки у цьому ж банку.

«Аналіз договорів, їх змісту може свідчити про відсутність реального економічного змісту та фіктивність цих правочинів. Наприклад, ціна купівлі часток в 9-15 разів (залежно від договору) нижча від номінальної вартості», - йдеться у повідомленні.

«Більше того, у регулятора відсутні відомості про реальні розрахунки за такими договорами та джерела походження коштів у покупців для оплати часток», - повідомляє прес-служба.

У травні в банк «Михайлівський» була введена зовнішня адміністрація. Пізніше стало відомо, що за день до цього банк продав свої кредити іншим фінкомпаніям.

23 травня правління Національного банку прийняло рішення про віднесення ПАО «Банк Михайлівський» до категорії неплатоспроможних.

У липні Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію банку.

Прокуратура Києва також розраховує залучити до відповідальності власника мережі з продажу побутової техніки та електроніки «Ельдорадо» і ТОЦ Gulliver Віктора Поліщука за банкрутство банку «Михайлівський», в якому він раніше володів 92,501% статутного капіталу. Національний банк оцінив завдані власником банку «Михайлівський» Віктором Поліщуком збитки в 23 млрд гривень.

Коментарі
Додати коментар