До новин

Мінюст розповів, що робити з претензією на $500 млн від збанкрутілого "Аеросвіту"

22 квітня, 2015
Резонансні справи
Мінюст розповів, що робити з претензією на $500 млн від збанкрутілого "Аеросвіту"

Кінцевий термін для мирного врегулювання інвестиційного спору за претензією акціонера збанкрутілої авіакомпанії "Аеросвіт", голландської компанії Gilward Investments BV до держави Україна - 3 травня 2015 року. Претензія поступила в Мінюст 2 лютого 2015 року. Її сума - більш ніж 500 млн доларів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ЛІГАБізнесІнформ.

Компанія Gilward Investments BV зареєстрована в Королівстві Нідерланди і володіє значною часткою акцій ЗАТ "Авіакомпанія "Аеросвіт", яка зареєстрована в Україні, - йдеться у відповіді Мінюсту. На початок 2013 року співвласником Gilward Investments BV значився бізнесмен Григорій Гуртовий, якому, за даними Smida.gov.ua, належало 37,96% акцій авіаперевізника.

Крім Gilward Investments BV, серед акціонерів "Аеросвіту" були: Фонд держмайна (22,39%), ТОВ "ГенАвіаІнвест" (25% мінус 1 акція), афільована з Віктором Пінчуком, ТОВ "Інвестмент Едвайзорс Груп" (9,82%), яку пов'язують із співвласником групи "Приват" Ігорем Коломойським, і компанія "Бюро" володіла 4,82%. Сам Гуртовий в коментарі підтвердив, що направив претензію на адресу держави Україна. Мета претензійного листа - відшкодування збитків, які акціонери "Аеросвіту" понесли через фактичне банкрутство авіакомпанії (офіційно банкрутство оскаржене). Гуртовий запевняє, що до краху найбільшої авіакомпанії (на початку 2013-го) довели дії влади.

"На думку заявника, держава Україна порушила свої зобов'язання, передбачені статтями 2, 3 (пункти 2, 4), 4, 6 Угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій між Україною та Королівством Нідерландів від 14 липня 1994 року, - описують суть претензії в Мінюсті . - Відповідно до статті 9 Угоди, суперечка між кожною з договірних сторін і громадянином іншої договірної сторони щодо інвестицій цього громадянина на території іншої сторони вирішуватиметься, по можливості, сторонами спору дружнім шляхом. Якщо спір не може бути врегульований протягом трьох місяців з дати, коли сторона спору запросила мирової угоди, спір буде, за запитом зазначеного громадянина, вирішуватися шляхом арбітражу". Таким чином, кінцевий термін для мирного врегулювання спору - 3 травня 2015 року.

Мінюст звернувся за інформацією до всіх зацікавлених органів, а саме - в міністерства закордонних справ, інфраструктури, економрозвитку і торгівлі, фінансів, Фонд держмайна, Державну фіскальну службу, Державіаслужбу та в аеропорт "Бориспіль", з проханням надати всі наявні матеріали і документи, які стосуються суті питання та пропозиції щодо врегулювання спору.

Крім того, Мінюст просить запропонував кандидатури (рівня керівника або заступника керівника) для включення їх до складу міжвідомчої робочої групи (МРГ) з досудового врегулювання спору.

Зараз Міністерство юстиції обробляє отримані відповіді і готується до проведення засідання МРГ "з метою узгодження подальших дій для досудового врегулювання ситуації, що склалася, і розробки стратегії захисту інтересів держави в суперечці".

Нагадаємо, про претензії акціонерів авіакомпанії "Аеросвіт" до держави Україна стало відомо на початку лютого від заступника голови Адміністрації президента України Дмитра Шимківа.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Господарський суд Київської області прийняв до розгляду заяву олігарха Ігоря Коломойського як фізичної особи про визнання кредиторських вимог до ПАТ "Авіакомпанія "Аеросвіт" на 2,99 млрд гривень.

Коментарі
Додати коментар