До новин

НБУ застосував санкції до власниці Альпарі Банку

23 квітня, 2015
Резонансні справи
НБУ застосував санкції до власниці Альпарі Банку

Національний банк України застосував заходи впливу до власниці Альпарі Банку Анастасії Абрамової за порушення банківського законодавства щодо набуття істотної участі в банку.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

14 квітня 2015 року через набуття істотної участі в банку без погодження з НБУ Абрамовій було заборонено будь-яким чином брати участь в управлінні Альпарі Банком до усунення порушень.

Зокрема, НБУ позбавив єдиного акціонера банку – юркомпанію "Швидка правова допомога", 99,9% статутного капіталу якого належить Абрамовій, права голосу всіх акцій банку, що належать акціонеру. Право голосу (на загальних зборах акціонерів) за цими цінними паперами банку передано представнику регулятора.

У прес-службі пояснили, що 19 грудня 2014 року Абрамова придбала 99,9% статутного капіталу компанії "Швидка правова допомога" номінальною вартістю майже 125 млн гривень. Після фактичного придбання істотної участі в банку вона подала в НБУ пакет документів на погодження набуття істотної участі. Однак Нацбанк відмовив у такому погодженні.

Для усунення порушень банківського законодавства Абрамова повинна здійснити відчуження акцій на користь третьої особи, яка буде відповідати вимогам законодавства або доопрацювати раніше поданий в НБУ пакет документів. Існуючий акціонер банку може відновити своє право голосу тільки, якщо НБУ погодить придбання ним істотної участі в банку.

"Інформація про віднесення банку до категорії проблемних є банківською таємницею і не підлягає оприлюдненню. Але якщо протягом 180 днів з дати визнання банку проблемним його реальні власники не розкриють інформацію про себе і не отримають погодження Національного банку України на набуття істотної участі у банку, Національний банк України визнаватиме такий банк неплатоспроможним і виводитиме його з ринку", - попередили в НБУ.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, парламент на позачерговому засіданні 2 лютого 2015 року ухвалив президентський Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб", яким передбачене посилення відповідальності власників фінустанов.

Коментарі
Додати коментар