До новин

Україна може суттєво покращити свою позицию в Doing Business щодо вирішення неплатоспроможності боржників, - експерт

30 квітня, 2015
Законодавство
Україна може суттєво покращити свою позицию в Doing Business щодо вирішення неплатоспроможності боржників, - експерт

Якщо Верховна Рада ухвалить законопроект №2679 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні)", Україна покращить свою позицію в рейтингу Doing Business за напрямком "Вирішення неплатоспроможності боржника" на 51 позицію – з 142 до 91 місця. Таку думку висловив співзасновник громадської організації "Easy Business" Даніїл Пасько під час круглого столу на тему "Реформи Мінюсту та покращення бізнес-клімату в Україні", що проходив сьогодні у Міністерстві юстиції.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Мінюсту.

На думку Паська, важливість прийняття цього законопроекту пов’язана із його впливом на одну з найвагоміших складових економіки – рівень кредитних ризиків.

"Найшвидше прийняття закону 2679 необхідне для залучення в Україну іноземних інвестицій та зниження ризиків в економіці, що має знизити відсоткові ставки. Кабінет міністрів та Міністерство юстиції дуже оперативно та якісно зробили свою частину роботи. Тепер слово за парламентом. Суттєвий блок цього законопроекту становлять питання вирішення проблем неплатоспроможності боржника. Це основна складова, яка впливає на рівень ризиків у банківській системі. Через це ставки за кредитами у нас подекуди сягають 36%. Основні причини такої ситуації – проблеми зі стягненням заборгованості банками та іншими кредиторами, непрозорість процесу, відсутність контролю з боку кредиторів над процесом вирішення неплатоспроможності боржника. Вирішивши цю проблему, ми суттєво знизимо ризики, а разом з ними і банківські ставки за кредитами", - сказав він.

За словами експерта, якщо запропоновані в законі норми почнуть працювати, Україна покращить свою позицію в рейтингу Doing Business за напрямком "Вирішення неплатоспроможності боржника" на 51 позицію – з 142 до 91 місця. Окрім того, за напрямком "Забезпечення контрактів" наша держава підніметься з 43 до 35 місця, а у сфері реєстрації власності – з 59 до 55 місця. Завдяки цьому в загальному рейтингу легкості ведення бізнесу Україна перескочить одразу на 10 позицій – з 96 на 86 місце.

"Рейтинг є головним показником для міжнародних інвесторів, які приймають рішення про інвестиції. Покращення на 1 місце в рейтингу Doing Business – це від 100 до 600 млн доларів прямих іноземних інвестицій. Тобто, прийнявши лише цей закон, ми потенційно можемо отримати до 5 млрд доларів прямих іноземних інвестицій", - наголосив Пасько.

У разі ж неприйняття законопроекту, вважає він, Україна ризикує знову вилетіти із топ-100 рейтингу Doing Business.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, 21 квітня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проект закону №2679 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні)", що є доопрацьованим варіантом раніше відхиленої Радою урядової ініціативи.

Коментарі
Додати коментар