До новин

Дії НБУ щодо збанкрутілого «Хрещатика» визнали протиправними

12 червня, 2017
Банкрутство фінустанов
Дії НБУ щодо збанкрутілого «Хрещатика» визнали протиправними

Київський апеляційний адмінсуд 30 травня відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та лишив без змін постанову Окружного адмінсуду м. Києва від 28.02.2017, якою визнано протиправною бездіяльність НБУ щодо невжиття належних заходів забезпечення захисту інтересів вкладників і кредиторів банку «Хрещатик».

Про це йдеться у судових матеріалах, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

4 квітня 2016 року НБУ відніс банк «Хрещатик» до категорії проблемних строком на 180 днів, встановив для банку обмеження в його діяльності. 05.04.2016 НБУ визнав «Хрещатик» неплатоспроможним. 2 червня 2016 року НБУ відправив банк на ліквідацію.

В ухвалі Київського апеляційного адмінсуду констатується, що НБУ ще у 2014 році за результатами інспектування за період роботи з 01.03.2011 до 01.05.2014 виявив «дуже великі фінансові проблеми» в банку «Хрещатик», які потребували негайного вжиття Нацбанком адекватних та дієвих заходів щодо їх усунення та виправлення недоліків у діяльності банку, стабілізації його фінансового стану.

На думку суду, постанова НБУ від 19.03.2015 №189/БТ «Про встановлення особливого режиму контролю за діяльністю ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик» та призначення куратора» не свідчить про адекватність та достатність застосованих відповідачем заходів банківського нагляду щодо поліпшення фінансового стану банку та збереження його активів, враховуючи також те, що згідно з частиною шостою статті 67 Закону України «Про банки і банківську діяльність» особливий режим контролю є додатковим інструментом банківського нагляду, а не основним заходом впливу.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, власники банку «Хрещатик» вивели з нього 3 млрд гривень.

Коментарі
Додати коментар