До новин

Стало відомо, навіщо в Приватбанк вливають ще 38,5 млрд грн

29 червня, 2017
Санація
Стало відомо, навіщо в Приватбанк вливають ще 38,5 млрд грн

На підставі пропозиції Мінфіну на позачерговому засіданні Кабінет міністрів прийняв рішення про додаткову докапіталізацію ПАТ КБ «Приватбанк» на 38,5 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Hubs.

«Згідно з аудитом річної звітності банку за 2016 р. за міжнародними стандартами, який здійснила компанія EY, негативний балансовий капітал ПАТ КБ «Приватбанк» станом на 31 грудня 2016 становив мінус млн грн і регулятивний капітал – мінус 2,6 млрд грн», – появнили в НБУ.

Крім того, як зазначає регулятор, EY провела аналіз потреби ПАТ КБ «Приватбанк» в капіталі (due diligence).

«З огляду на результати аналізу і підтверджений аудиторами негативний капітал банку, Національний банк надав пропозицію КМУ докапіталізувати банк на 38,5 млрд грн. Цього обсягу має вистачити для досягнення банком нормативу адекватності капіталу в 10% навіть в умовах консервативного сценарію, за яким EY проводили аналіз», – наголошують в Нацбанку.

В НБУ уточнюють, що із зазначених 38,5 млрд грн:

- 22,5 млрд грн – потреба, що виникла «через шахрайські дії попереднього менеджменту напередодні націоналізації і необхідність створення резервів під портфель фінансового лізингу, якість обслуговування якого пов’язаними з колишніми власниками особами погіршилася після переходу банку у власність держави».

- ще 16 млрд грн – обсяг капіталу, яким передбачено покрити уцінку основних засобів.

«На думку НБУ, обсяг капіталу для покриття уцінки основних засобів в 16 млрд грн може бути зменшений за рахунок розробки та чіткої реалізації стратегії роботи із заставним майном банку і майном, прийнятим на баланс банку в якості погашення кредитної заборгованості», – цитує регулятор заступника голови НБУ Катерину Рожкову.

В НБУ також поінформували: з подачі центробанку Кабмін підтримав, що на першому етапі достатньо збільшити капітал «Приватбанку» на 22,5 млрд грн, а рішення про остаточний обсяг докапіталізації і його розподіл на етапи приймає КМУ, ґрунтуючись на пропозиції Національного банку та висновках Експертно-аналітичні ради.

Нацбанк пояснив, що запланована докапіталізація ПАТ КБ «Приватбанк» відбудеться шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики. У центробанку при цьому запевняють, що банк на даному етапі не вимагає монетизації даного капіталу.

На сьогодні його ліквідність перевищує 17 млрд грн і 800 млн доларів США в еквіваленті.

Таким чином, у банку немає необхідності в «живих» коштах. Докапіталізація ПАТ КБ «Приватбанк» без подальшої монетизації ОВДП не вплине на курс гривні та інфляцію, заспокоюють банкіри.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, EY підтверджує, що Приватбанк видав безліч «поганих» кредитів.

Коментарі
Додати коментар