До новин

Жеваго має погасити картковий борг перед банком «Фінанси та кредит» на 8,3 млн грн

08 вересня, 2017
Резонансні справи
Жеваго має погасити картковий борг перед банком «Фінанси та кредит» на 8,3 млн грн

Згідно з судовими матеріалами, 7 вересня Шевченківський райсуд міста Києва має розглянути справу №761/5795/17 – за позовом ліквідатора банку «Фінанси та кредит» до нардепа Костянтина Жеваго (який був власником вказаної фінустанови) про стягнення заборгованості за договором про відкриття кредитної лінії (провадження по цій справі було відкрите 27 березня).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

За словами представника ініціативної групи вкладників банку «Фінанси та кредит» Максима Гаруса, йдеться про спробу Фонду гарантування стягнути з Жеваго понад 10 млн грн карткового боргу.

Раніше ЗМІ зазначали, що в дружини нардепа також була заборгованість по кредитці на 2 млн грн, водночас після подачі позову мільярдер у цьому випадку розрахувався, а ось закривати власну заборгованість відмовився.

Журналіст Олександр Дубінський оприлюднив відео засідання суду, який частково задовольнив позов банку «Фінанси та кредит» і вирішив стягнути з Жеваго 8,3 млн грн заборгованості.

НАБУ відкрило кримінальне провадження через невнесення Жеваго відомостей у декларацію про вказаний борг перед банком «Фінанси та кредит».

За даними НБУ, сукупний обсяг інсайдерських кредитів у портфелі банку «Фінанси та кредит» — близько 22 млрд грн (76% портфеля). Балансова вартість активів фінустанови становила 45,1 млрд грн, але оцінювачі ФГВФО оцінили їх у 9,9 млрд (22% від «номіналу»).

За даними Фонду гарантування, на 01.07.2017 вкладникам банку «Фінанси та кредит» у рамках гарантійної суми виплачено компенсацій на 9,9 млрд грн (сумарні виплати становитимуть 10,5 млрд).

Згідно зі звітністю ліквідатора банку, на 01.04.2017 позичальники погасили борги лише на 436,7 млн грн, реалізація майна банку принесла 99,3 млн, інші надходження — 238,6 млн грн.

Таким чином, гарантійні виплати здійснювалися насамперед за рахунок емісійних коштів Нацбанку, що монетизував держоблігації, надані Мінфіном для ФГВФО у вигляді позик, а також видав Фонду власні кредити.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд продовжив запобіжний захід двом екс-заступникам очільника банку «Фінанси та кредит».

Коментарі
Додати коментар