До новин

Комбінати Жеваго переконують суди, що вони не пов’язані з його ж банком-банкрутом

15 вересня, 2017
Резонансні справи
Комбінати Жеваго переконують суди, що вони не пов’язані з його ж банком-банкрутом

Суд розглядає справу за позовом ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» до Фонду гарантування і ліквідатора банку «Фінанси та кредит», в якому позивач просить суд зобов’язати відповідачів внести зміни до реєстру вимог кредиторів «Фінанси та кредит», визнавши вимоги ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» в розмірі 291,6 млн грн і віднісши їх до сьомої черги вимог кредиторів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Відповідно до матеріалів цієї справи, раніше кредиторські вимоги позивача було включено до дев`ятої черги вимог кредиторів у сумі 42,5 млн грн.

Нагадаємо, згідно зі статтею 52 закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», кошти, одержані в результаті ліквідації та продажу активів банку, спрямовуються Фондом на задоволення вимог кредиторів у певній черговості. У сьому чергу включені вимоги в т.ч. юросіб-вкладників банку, які не є пов’язаними особами банку, тоді як у дев’яту чергу – вимоги кредиторів банку, які є пов’язаними особами банку.

За даними держреєстру, кінцевим бенефіціаром ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» є британська Ferrexpo plc, основним власником якої, як відомо, є нардеп Костянтин Жеваго, який контролював і збанкрутілий банк «Фінанси та кредит».

Додамо, що ще в грудні 2016 року Госпсуд міста Києва призначив судову економічну експертизу (яка, слід розуміти, досі триває) та зупинив провадження по іншій подібній справі – за позовом ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» (теж підконтрольний Жеваго) до Фонду гарантування та ліквідатора банку «Фінанси та кредит». У позові «Полтавський ГЗК» просить включити його вимоги до банку «Фінанси та кредит» у розмірі 3,92 млрд грн, віднісши їх до вимог кредиторів знову ж таки сьомої черги, а не дев’ятої черги.

У матеріалах цієї справи згадується не лише про договори вкладів, але й кредитні угоди та договори поруки, «за якими були списані грошові кошти з рахунків позивача» (цитата).

27 грудня Госпсуд міста Києва відмовився задовольнити позов ТОВ «Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат» (теж підконтрольне Жеваго). Позивач просив суд зобов’язати Фонд гарантування включити його вимоги до банку «Фінанси та кредит» на 52,6 млн грн до вимог кредиторів сьомої черги.

«Cуд дійшов висновку про обґрунтованість доводів відповідача про те, що позивач є пов`язаною із АТ «Банк «Фінанси та кредит» особою та правомірність віднесення кредиторських вимог ТОВ «Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат» до дев`ятої черги», - констатується серед іншого в судовому рішенні.

Також у ньому зазначається, що між банком «Фінанси та кредит» і «Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат» було укладено договір поруки №365 від 17.08.2015 – в забезпечення виконання зобов`язань за кредитним договором 1280м-08 від 26.12.2008, укладеним у свою чергу між банком «Фінанси та кредит» і ТОВ «Кременчуцький шкірзавод». Розпорядженням голови правління банку «Фінанси та кредит» від 17.08.2015 вирішено здійснити договірне списання коштів у розмірі 40 млн грн – в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором №1280м-08 від 26.12.2008 у сумі 121,9 млн грн.

«Суд дійшов висновку, що уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «Банк «Фінанси та кредит» було правомірно акцептовано кредиторські вимоги позивача на суму 12,39 млн грн», - йшлося в рішенні суду.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація,  ФГВФО розповів, як решта вкладників збанкрутілого банку «Фінанси та кредит» може отримати відшкодування.       

Коментарі
Додати коментар