До новин

Порт «Южний» втратив в банку-банкруті 270 млн грн

13 жовтня, 2017
Резонансні справи
Порт «Южний» втратив в банку-банкруті 270 млн грн

Порт «Южний» втратив 270 млн гривень, розміщених в збанкрутілому банку Костянтина Жеваго «Фінанси та кредит».

Про це у своєму блозі написав журналіст Олександр Дубінський, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Сталося це напередодні оголошення банку банкрутом, а це означає що найбільший державний порт своїх грошей не побачить ніколи, навіть якщо ліквідатор виверне себе на виворіт і продасть всі застави по кредитах пов'язаних з Жеваго компаній, яких за оцінками того ж ФГВФО в банку понад 90%», - розповідає він.

За його словами, в 2014 році порт заробив всього 465 млн гривень прибутку. З яких 270 млн вирішив розмістити на депозит в банк Жеваго під 15% річних. При тому, що в 2014 році середня ставка депозитів була на рівні 18-20%, а якщо взяти до уваги і факт депозитного «голоду» у всіх банках в період «банкопаду», то депозит на таку суму повинен був отримати ексклюзивну ставку, явно вище ніж середня на ринку.

Дубинський вважає, що фінустанову портовики вибрали з банальної причини - у Жеваго є власний причал №18 «ТІС - Руда», яким він володіє разом з Андрієм Ставніцером.

«Розгадка рішення - це можлива змова Жеваго з керівництвом порту. А різниця в процентній ставці близько 3% - показник, який підтверджує це. Через таку різницю у відсотках, потенційна сума відкату яку отримали керівники держпідприємства за розміщення депозиту, причому повністю усвідомлюючи куди він піде - могла скласти до 10 млн гривень. Жеваго ж за «відкат» у 10 млн нрн отримав можливість вкрасти 270 млн гривень державних грошей яких так не вистачає в бюджеті на лікарів, вчителів, дороги», - допустив Дубинський.

Офіційно в ДП «МТП Южний» інформацію про втрату 270 млн гривень поки не коментували.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, банк «Фінанси та Кредит» 17 вересня 2015 року було визнано неплатоспроможним.

Коментарі
Додати коментар