До новин

Апеляційний госпсуд: Активи «Дельти» незаконно передали у заставу Ощадбанку

26 жовтня, 2017
Резонансні справи
Апеляційний госпсуд: Активи «Дельти» незаконно передали у заставу Ощадбанку

Київський апеляційний господарський суд 19 жовтня встановив, що договір, відповідно до якого активи Дельта Банку на 459 млн грн були передані у заставу Ощадбанку, укладений всупереч вимогам законодавства, а також обмеженням, які існували в період проблемності банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

У Фонді додали, що вказаний договір судом визнано недійсним.

Нагадаємо, що між АТ «Дельта Банк» (від 25 лютого 2015 року, ще до визнання його неплатоспроможним) та ПАТ «Ощадбанк» було укладено договір, предметом застави за яким були майнові права за кредитними договорами, укладеними банком з великими позичальниками.

У зв'язку із наявністю у ньому ознак нікчемності, передбачених частиною третьою статті 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», уповноважена особа Фонду звернулася до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до ПАТ «Ощадбанк» про визнання такого Договору застави недійсним (справа №910/10917/16) та застосування наслідків його недійсності.

Справа розглядалася судами неодноразово. Однак, 19 жовтня 2017 року за результатами повторного розгляду КАГС прийняв постанову, якою апеляційну скаргу банку задоволено повністю:

- визнано недійсним договір застави майнових прав від 25 лютого 2015 року за реєстровим №293;

- застосовано наслідки недійсності правочину шляхом припинення у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна приватного обтяження на користь ПАТ «Ощадбанк» щодо майна (майнових прав) АТ «Дельта Банк» та вилучено відповідний запис;

- зобов'язано ПАТ «Ощадбанк» утриматися у майбутньому від вчинення дій, пов'язаних із новою реєстрацією обтяжень майна «Дельта Банку».

Згадане судове рішення підтвердило належність даного активу (майнові права за кредитами вартістю більше 459 млн грн) саме АТ «Дельта Банк» та відсутність прав третіх осіб щодо нього. Це дає можливість безперешкодно здійснювати реалізацію прав вимоги за кредитними договорами, з метою погашення вимог кредиторів у відповідності до черговості, встановленої Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Між АТ «Дельта Банк» та ПАТ «Ощадбанк» також укладено низку інших договорів забезпечення, які, відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», є нікчемними. Провадження за ними триває у господарських судах України. Зазначена постанова КАГС має велике значення для розгляду спорів, що виникли між АТ «Дельта Банк» та ПАТ «Ощадбанк», щодо повернення активів цього неплатоспроможного банку на загальну суму більше 2,1 млрд грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, співвласник «Фокстроту» хоче реванш з ФГВФО у боротьбі за 3,8 млрд грн. активів «Дельти».

Коментарі
Додати коментар