До новин

Ще один банк вирішив самоліквідуватися

29 грудня, 2017
Ліквідація
Ще один банк вирішив самоліквідуватися

Національний банк відкликав банківську та генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій у ПАТ «Кредит Оптима Банк».

Відповідне рішення правління НБУ прийняло 28 грудня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу регулятора.

Як відзначають в НБУ, цей банк прийняв рішення про добровільне припинення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи.

«Кредит Оптима Банк» - четвертий банк, який прийняв таке рішення.

Національний банк за аналогічною процедурою вже відкликав ліцензії у ПАТ «КБ «Фінансовий партнер», ПАТ «Апекс-Банк» і ПАТ «Промислово-фінансовий банк».

Нагадаємо, що процедура добровільного припинення банківської діяльності стала можливою завдяки прийняттю в березні 2017 року закону «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків».

«Якщо раніше банки могли добровільно припинити діяльність тільки шляхом повної ліквідації, що створювало значні незручності для їх власників, то тепер акціонери банку можуть прийняти рішення про припинення банківської діяльності та зберегти юридичну особу», - зазначили в НБУ.

«Така юридична особа, яка перестала бути банком, може продовжити працювати на ринку фінансових послуг або здійснювати інші види господарської діяльності», - нагадують в НБУ.

Нагадаємо, причиною рішення про добровільне припинення банківської дільяності стало те, що Національний банк відмовив Кредит Оптима банку у проведенні докапіталізації до необхідного регулятором рівня – 200 млн грн через перевірки джерела походження коштів акціонерів.

У зв’язку з цим банк вирішив не проводити докапіталізацію на 80 млн грн і добровільно відмовитися від банківської ліцензії.

Кредит Оптима Банк (раніше – Український фінансовий банк) зареєстрований в грудні 2006 року. За даними НБУ, на 1 січня 2017 року акціонерами Кредит Оптима Банку були Олег Бойко (87,4%), Василь Бойко (6,3%) і Юлія Бойко (6,3%).

За розміром загальних активів на 1 липня 2017 року банк посідав 83-є місце (227,3 млн грн) серед 88 банків, що діяли в країні.

Як повідомлялося, Кредит Оптима Банк є одним з шести банків («Центр», УБРР, Полікомбанк, Альпарі Банк, Айбокс Банк), які не мали на 11 жовтня зареєстрований статутний капітал 200 млн грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, відмова від банківської діяльності закриває фінустановам зворотній шлях на банківський ринок навіть за умов покращення фінансового стану.

Коментарі
Додати коментар