До новин

Справа ТРЦ «Республіка»: боржник банку «Надра» оскаржує продаж своїх боргів

05 січня, 2018
Продаж
Справа ТРЦ «Республіка»: боржник банку «Надра» оскаржує продаж своїх боргів

Згідно з матеріалами Окружного адмінсуду Києва від 22 грудня, ТОВ «Мегаполісжитлобуд» подало позов з вимогою визнати протиправними рішення Фонду гарантування щодо продажу активів банку «Надра».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Позивач просить суд визнати протиправними рішенн про продаж:

- майнових прав за кредитним договором №37/2012-KK від 24.09.2012, укладеного між банком «Надра», «Кліринговий дім» і ТОВ «Мегаполісжитлобуд»;

- майнових прав за кредитним договором №2/1/2-1/2013/980-КЛ/25 від 09.08.2013, укладеного між банком «Надра» і ТОВ «ДХ Інвест Нерухомість».

22.12.2017 суд повернув позовну заяву, з огляду на неусунення позивачем її недоліків.

ТОВ «Мегаполісжитлобуд» - інвестор, власник та орендар землі під недобудованим ТРЦ «Республіка» (вул. Велика Кільцева, 1 в Києві). Цю компанію пов’язували з Дмитром Фірташем і Сергієм Льовочкіним.

Будівництво ТРЦ «Республіка» почалося в 2012 року, здача в експлуатацію спочатку була запланована на 2014 рік, пізніше була перенесена на березень 2015 року. Однак у 2015 році будівництво ТРЦ було зупинено рішенням власника. Забудовник оцінював рівень готовності проекту на 80%. Загальна площа недобудованого ТРЦ мала скласти 298 тис.кв. м, що дозволило б йому у свій час стати третім за величиною в Європі.

За даними системи Prozorro.Продажі, у кінці серпня 2017 року не відбулися чергові торги, на яких Фонд гарантування виставляв права вимоги за двома кредитами на 2,72 млрд грн, які банк «Надра» видав на будівництво ТРЦ «Республіка». Після попередніх невдалих торгів ціна лоту знижувалася до 1,75 млрд грн (з 2,5 млрд грн). Восени-2016 Фонд гарантування оцінював вартість кредиту в 745,7 млн грн, а вартість заставної нерухомості - в 466,6 млн грн.

У грудні-2017 брокер ТРЦ «Республіка» запевняв, що цей торгово-розважальний центр може відкритися в 2018 році та в нього може з`явитися новий власник. Як запевнялося, після передачі прав новому власникуі заходу в ТРЦ «Республіка» найбільших операторів – «Ашан» й Inditex - для виконання ремонтних робіт потрібно від 4 до 6 місяців.

Як повідомляв НБУ, 18.05.2017 Госпсуд м. Києва задовольнив його позов до «Берлінотто Лімітед» про звернення стягнення на частку корпоративних прав ТОВ «Мегаполісжитлобуд».

НБУ у березні 2016 року подав позов до «Берлінотто Лімітед» з проханням звернути стягнення на корпоративні права компанії «Мегаполісжитлобуд» для часткового погашення заборгованості неплатоспроможного банку «Надра» перед НБУ.

У свій час компанія «Мегаполісжитлобуд» взяла кредит у банку «Надра», надавши в якості застави по цьому кредиту корпоративні права на недобудований проект ТРЦ «Республіка». Пізніше банк «Надра» передав ці корпоративні права в якості застави Національному банку – під кредит рефінансування.

Після того, як банк «Надра» став неплатоспроможним і не зміг повернути НБУ борг у розмірі 4,4 млрд. грн, Національний банк почав реалізовувати у судовому порядку свої права, як заставодержателя корпоративних прав власника «ТРЦ «Республіка».

Коментарі
Додати коментар