До новин

72% боргів за газ сформовані через бюджетні неплатежі

22 січня, 2018
Борги
72% боргів за газ сформовані через бюджетні неплатежі

Станом на 1 січня загальний борг в рамках поставки газу по ПСО групи компаній РГК склав 19,9 мільярда гривень, з яких 14,4 мільярда припадає на бюджетну заборгованість з фінансування субсидій.

Про це йдеться в прес-релізі Регіональної газової компанії, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Борг бюджету, який становить 72% від загальної заборгованості групи компаній РГК, сформувався через існуючу до цього часу систему клірингових міжбюджетних розрахунків по субсидіях. Ця система розрахунків створила багатомільярдні борги бюджету перед компаніями-постачальниками, які забезпечують населення газом в рамках ПСО», - йдеться в прес-релізі.

Відзначається, що така фінансова модель була головною перешкодою для виходу на ринок нових компаній і розвитку конкуренції, без якої неможливе зниження цін на газ для споживачів.

«Бюджетна заборгованість сформувалася протягом останніх двох років, в умовах, коли всі розрахунки по субсидіях на газ проводилися виключно через НАК «Нафтогаз України». Ця компанія стала неформальним кліринговим центром, де в ручному режимі регулюються терміни і обсяги проведення розрахунків по всьому ланцюжку поставки газу населенню», - відзначили в РГК.

Повідомляється, що саме бюджетна заборгованість по субсидіям стала ключовою проблемою на ринку - на неї припадає дві третини від загального боргу за спожитий населенням газ.

Залишок заборгованості, в розмірі 5,5 млрд гривень, становлять поточні борги споживачів за відпущений газ.

У травні минулого року група компаній РГК повідомляла, що за результатами опалювального періоду 2016-2017 років рівень розрахунків з НАК «Нафтогаз України» становив 97%.

Нагадаємо, Андрій Коболєв назвав багатомільярдні борги газозбутів перед НАК «Нафтогаз України» однією з найбільших проблем компанії.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, газзбути вдвічі збільшили борги перед «Нафтогазом».

Коментарі
Додати коментар