До новин

У квітні збитковість банківського сектора зменшилася за рахунок прибутків платоспроможних банків, - НБУ

21 травня, 2015
Збитки
У квітні збитковість банківського сектора зменшилася за рахунок прибутків платоспроможних банків, - НБУ

За квітень 2015 року платоспроможні банки отримали прибуток у розмірі 1,9 млрд грн, що зменшило сформований ними з початку року збиток до 14,3 млрд грн.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі Національного банку України.

Водночас збитки неплатоспроможних банків, у яких діють запроваджені Фондом гарантування вкладів фізичних осіб тимчасові адміністрації, за підсумками чотирьох місяців зросли до 68,5 млрд грн, що складає 82,7% загального збитку банківського сектору.

Від’ємний фінансовий результат банків сформувався, насамперед. за рахунок суттєвих обсягів відрахувань у резерви на можливі втрати від активних операцій, зокрема за кредитами позичальників, платоспроможність яких погіршилася. За січень – квітень поточного року відрахування в резерви у 4,9 рази перевищили їх обсяги за відповідний період минулого року. Основний обсяг резервів було сформовано в лютому. З початком стабілізації ситуації на валютному ринку та поступовим виведенням неплатоспроможних банків з ринку темпи нарощення відрахувань у резерви уповільнилися. У квітні відрахування в резерви були найменшими в поточному році – 3,7 млрд грн за місяць.

Чистий комісійний дохід та результат від торговельних операцій у цілому по системі банків за результатами січня – квітня збільшилися порівняно з відповідним періодом минулого року. Натомість тривало зменшення загальних адміністративних витрат.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, до кінця року частка держбанків може збільшитися з 24% до 45%.

Коментарі
Додати коментар