До новин

Податковий борг банків-банкрутів складає 9,4 млрд грн

28 лютого, 2018
Борги
Податковий борг банків-банкрутів складає 9,4 млрд грн

За даними Державної фіскальної служби, одні з найбільших боржників перед держбюджетом – неплатоспроможні банки, які знаходяться в процедурі ліквідації.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «РБК-Україна».

Як зазначається, до початку року на цю категорію боржників припадало 9,4 млрд грн заборгованості. З цієї суми 89% боргу склав податок на прибуток, майже 9% - ПДВ. Найбільші борги «зависли» на «Дельта Банку» – понад 2 млрд гривень, банку «Фінанси і Кредит» – 0,9 млрд гривень, «Південкомбанку» – 0,8 млрд гривень.

«Збільшення суми боргу банківських установ сталося після віднесення їх до категорії неплатоспроможних та відкликання банківських ліцензій. Основною причиною збільшення розміру заборгованості є декларування зобов`язань з податку на прибуток за рахунок перевищення розміру страхових резервів над лімітом», – прокоментували в Державній фіскальній службі.

Задекларовані цими банками податкові зобов`язання ніколи не будуть сплачені до держбюджету, заявляв минулого року керівник Офісу великих платників податків ДФС Євген Бамбізов.

«Згідно з законодавством, при здійсненні ліквідації банку не виникає жодних додаткових зобов`язань щодо сплати податків і зборів, крім витрат, пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури. У той же час, ці показники будуть світитися скрізь як борг платників перед державою», – говорив чиновник.

Як виходити з ситуації з банками-банкрутами в ДФС не знають, оскільки порядок дій у таких випадках не регулюється жодним нормативним документом.

За словами Бамбізова, відомство пропонувало законодавчо припинити нарахування податкових зобов`язань після відкликання ліцензій у банків.

Читайте також: Проблемний кредит, або Сумна історія втечі боржника від банку

Коментарі
Додати коментар