До новин

Порошенко: «Нафтогаз» має добитися арешту активів «Газпрому» у разі несплати боргу

02 березня, 2018
Борги
Порошенко: «Нафтогаз» має добитися арешту активів «Газпрому» у разі несплати боргу

НАК «Нафтогаз України» має добитися арешту активів «Газпрому» і забезпечити виконання рішень Стокгольмського арбітражу у разі несплати грошей російським «Газпромом».

Про це повідомив президент України Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки та оборони, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Якщо «Газпром» не сплатить гроші, «Нафтогаз» має добитися арешту активів «Газпрому» і забезпечити виконання рішень Стокгольмському арбітражу», - заявив Порошенко.

Також він додав що «Нафтогаз» може розраховувати на повну підтримку з боку держави і з боку президента.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК «Нафтогаз України» щодо компенсації за недопоставлені російським «Газпромом» обсяги газу для транзиту. Трибунал підтвердив порушення «Газпромом» зобов'язань щодо обсягів транзиту і присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд доларів.

Це рішення означає, що «Газпром» має заплатити компенсацію «Нафтогазу» в розмірі 2,56 млрд доларів з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 і 2015 роках. Компенсація, виплату якої суд присудив «Газпрому», «покриває» борг української компанії за газ в розмірі понад 2 млрд доларів.

Арбітри присудили НАК оплату цієї суми на користь «Газпрому» в грудні 2017 року, коли прийняли остаточне рішення за позовом про контракт купівлі-продажу російського газу. Сперечатися українська і російська газові компанії розпочали 16 червня 2014 року. У цей день НАК «Нафтогаз України» і ПАТ «Газпром» обмінялися зустрічними позовами, які подали до Стокгольмського арбітражу. Оскаржити контракти купівлі-продажу і транзиту російського газу від 19 січня 2009 року в рамках шведського права сторони домовилися ще в момент їх підписання. Контракти діють до кінця 2019 року.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Газзбути вдвічі збільшили борги перед «Нафтогазом».

Коментарі
Додати коментар