До новин

«Газпрому» на суму боргу нараховується щоденна пеня - «Нафтогаз»

02 березня, 2018
Борги
«Газпрому» на суму боргу нараховується щоденна пеня - «Нафтогаз»

Російський газовий монополіст «Газпром» повинен виплачувати НАК «Нафтогаз України» 500 тис. доларів відсотків щоденно до моменту виплати заборгованості у повному обсязі.

Про це заявив комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Економічну правду».

«Газпром, відповідно до зобов’язань, має заплатити всі кошти (2,56 млрд доларів - ЕП), починаючи з 28 лютого. Тобто, вже сьогодні нараховуються відсотки, за те, що вони не сплатили», - сказав він.

«Відсотки становлять суму у півмільйона доларів (на день). Сьогоднішній день пройде не дарма, і півмільйона доларів Нафтогаз вже заробив», - заявив Вітренко.

У Нафтогазі очікують, що Газпром неодмінно сплатить 2,56 млрд доларів плюс відсотки за рішенням суду.

«Це буде безпрецедентно, коли не виконуються рішення Арбітражу. Особливо в справі, результат якої бачить весь світ», - додав комерційний директор НАК.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв додав, що не виконуючи рішення трибуналу, Газпром «вчергове доводить, що він є ненадійним партнером, який ігнорує принципи коректного ведення бізнесу та дотримання норм контрактів».

«Це ігнорування є тим сигналом, який вказує на те, що буде відбуватися з європейським ринком газу, якщо буде побудований «Північний потік-2», - сказав Коболєв.

«Вони так само будуть шантажувати країни західної Європи», - вважає він.

«Я розумію небажання Газпрому платити, але ми зробимо все можливе для того, щоб європейські партнери могли пересвідчитися, з яким контрагентом вони мають справу», - резюмував Коболєв.

Нагадаємо, в середу, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Нафтогаз» має добитися арешту активів «Газпрому» у разі несплати боргу.

Коментарі
Додати коментар