До новин

«Ельдорадо» програло апеляцію щодо 147 мільйонів боргу перед банком «Михайлівський»

17 квітня, 2018
Законодавство
«Ельдорадо» програло апеляцію щодо 147 мільйонів боргу перед банком «Михайлівський»

Київський апеляційний госпсуд підтвердив рішення суду нижчої інстанції про зобов’язання «Ельдорадо» виплатити 147 млн грн боргу збанкрутілому банку «Михайлівський», що перебуває в управлінні ФГВФО.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

2 квітня Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» на рішення Госпсуду м. Києва від 12.12.2017, яким було задоволено позов ліквідатора банку «Михайлівський» та стягнуто з ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» 147 млн грн за кредитним договором №28/10-КЛ (справа №910/10572/17).

Свою апеляційну скаргу ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» мотивувало тим, що 19.05.2016 (за кілька днів до введення тимчасової адміністрації в «Михайлівський») сплатило банку відсотки в сумі 3,6 млн грн та погасило кредит у повному обсязі в сумі 110,4 млн грн, і сторони в цей же день розірвали кредитний договір.

Натомість апеляційний суд (як і суд першої інстанції) вказав, що з огляду на рішення НБУ про віднесення банку «Михайлівський» з грудня 2015 року до категорії проблемних, за приписами закону «Про банки і банківську діяльність» будь-які перерахування коштів, у т.ч. за кредитними договорами, повинні були носити міжбанківський характер і виключно через консолідований кореспондентський рахунок банку «Михайлівський» в НБУ, тоді як ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» перерахувало кошти на рахунок №20681300174801, відкритий в банку «Михайлівський».

«Тобто дані платежі є внутрішньобанківськими платежами, що свідчить про невідповідність дій банку щодо їх прийняття та виконання вимог здійснювати розрахунки виключно через консолідований кореспондентський рахунок у Національному банку України», - констатував суд.

За даними держреєстру, засновниками ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» є кіпрська компанія «Потнеф Ентерпрайзіс Лімітед» і ТОВ «Дієса» (власник мережі магазинів побутової техніки та електроніки «Ельдорадо»).

Бізнесмен Віктор Поліщук (був власником банку «Михайлівський») у 2013 році публічно підтверджував, що придбав мережу «Ельдорадо».

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВФО замінив ліквідатора збанкрутілого банку «Михайлівський».

Коментарі
Додати коментар