До новин

Юрист: «Кіровоградгаз» витрачає сотні тисяч на суди по чужим боргам

22 травня, 2018
Законодавство
Юрист: «Кіровоградгаз» витрачає сотні тисяч на суди по чужим боргам

Обласний монополіст з розподілу газу «Кіровоградгаз», контрольний пакет якого належить державі, заплатив кількасот тисяч гривень судового збору за позов до тепловиків Кропивницького на сукупну суму більше двохсот мільйонів.

Про це розповіла адвокат Євгенія Соколовська, яка представляє у суді інтереси ДП «Кіровоградтепло» ЦНТІ УНГА, яке опалює більшість помешкань в обласному центрі, підключених до системи централізованого опалення, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Весь Кіровоград».

За апеляцію, якщо вона буде, «Кіровоградгаз» заплатить 900 тисяч, а за касацію – мільйон двісті.

Адвокат стверджує, що виставлені суми не мають нічого спільного з боргами теплопостачальника перед розподільчою компанією.

«Це за компенсацію небалансу, – пояснює вона. – У нас є ланцюжок з трьох ланок – «Нафтогаз», «Трансгаз», «Кіровоградгаз». Один поставляє, другий транспортує, третій розподіляє. Ми заявляємо обсяг НАК «Нафтогаз України». (На початку опалювального сезону) у нас справді не було номінацій, обсяги були затверджені договором на постачання з «Нафтогазом». Позиція «Кіровоградгазу» така, що раз у нас не було номінацій, значить, «Нафтогаз» нам нічого не виділив. Але «Трансгаз» забрав цей газ, а «Кіровоградгаз» розподілив. У зв’язку з цим виник небаланс – газ, ніби нікому не виділений, був спожитий. Вони Кодекс газорозподільних систем тлумачать так, як вони хочуть. Хоча є постанова Верховного суду, де чітко роз’яснено, як це має бути – відносини з регулювання цього небалансу мають відбуватися безпосередньо між теплопостачальною організацією і постачальником. Тобто «Нафтогазом». Ми «Кіровоградгазу» нічого не винні, у нас переплата за послуги з розподілу більше 500 тисяч, ми його вже прокредитували фактично за опалювальний сезон. По договору, вони здійснюють тільки розподіл. А хочуть отримати і оплату за спожитий природний газ», - наголошує Соколовська.

На початку опалювального сезону 2017-2018 через відключення кількох міських котелень «Кіровоградгазом» від газопостачання без тепла на кілька днів залишилися майже 50 житлових будинків, дитячі садочки і приміщення ПТУ №9 у Кропивницькому.

Також минулої осені кілька спальних районів обласного центру з прилеглими селами та селищами на тривалий період часу залишись без газу через те, що підключення газової труби однієї з авто-мийок до магістрального газопроводу було виконане фахівцями «Кіровоградгазу» напряму, без запірної арматури. Постраждало 51 тисяча абонентів. Газопостачання у місті відновили лише через п’ять діб, а приміських Соколівки та Черняхівки – протягом двох тижнів. Їхніх мешканців включали почергово, за наявною інформацією, за це також брали плату як за випробування.

Раніше повідомлялося, що в судах знаходиться три адміністративні та одна кримінальна справа проти голови правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого – про порушення ведення бухгалтерського та податкового обліку, надання аудиторських висновків, а також самоуправство при відключенні котелень в опалювальний сезон.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, маслозавод «Креатив», що контролюється родиною народного депутата Станіслава Березкіна, заборгував «Кіровоградгазу» 10,85 млн грн.

Коментарі
Додати коментар