До новин

«Київтеплоенерго» повинно було успадкувати всі борги «Київенерго» — експерт

13 серпня, 2018
Борги
«Київтеплоенерго» повинно було успадкувати всі борги «Київенерго» — експерт

У ст. 22 Закону України «Про теплопостачання» зазначено, що при передачі майна новий керуючий успадковує всі борги суб'єкта господарювання. Тобто з 1 травня 2018 р. КП «Київтеплоенерго» повинно було успадкувати всі борги ПАТ «Київенерго».

Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА», член Ради реанімаційного пакету реформ, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

При тому, що левова частка устаткування (у тому числі ТЕЦ, які виробляють як теплову, так і електричну енергію) передана в управління комунальному підприємству тільки 1 серпня 2018 р.

Крім того, в законі не сказано однозначно, повинні перейти до «Київтеплоенерго» борги споживачів перед «Київенерго» (дебіторська заборгованість) та з якої дати. Теоретично КП «Київтеплоенерго» повинно було б успадкувати всю заборгованість. Борги споживачів перед ПАТ «Київенерго» служили б джерелом для погашення боргів за енергоносії.

«До 1 серпня ПАТ «Київенерго» самостійно вирішувало питання з дебіторською заборгованістю (зокрема, збирало платежі населення за оплату старих боргів), а також повільно розраховувалося за спожитий газ. Свідомо чи ні законодавець не передбачив у законі про теплопостачання випадок, коли передається в управління/власність частина обладнання (було б логічно, якщо б разом з боргами успадковувалася заборгованість, що виникла в результаті використання саме цього майна; тобто остаточно всі борги ПАТ «Київенерго» передавати з 1 серпня 2018 р.), планує КП «Київтеплоенерго» виконувати популістське рішення Київської міської ради і не приймати борги взагалі, залишається таємницею. Зрозуміло лише, що ситуація вийшла за межі правового поля і розвивається в ручному режимі», — підкреслює експерт.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд відмовився перекладати борги компанії Ахметова на киян.

Коментарі
Додати коментар