До новин

Лагун ще раз спробує позбутися поруки перед Ощадбанком

20 вересня, 2018
Резонансні справи
Лагун ще раз спробує позбутися поруки перед Ощадбанком

Печерський райсуд м. Києва у вересні почав розглядати справу № 757/44918/18-ц за позовом Миколи Лагуна (колишній мажоритарний акціонер збанкрутілого Дельта Банку) до Ощадбанку про визнання договору поруки недійсним.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Як третя особа у справі фігурує Дельта Банк.

Нагадаємо, 11.10.2017 Верховний Суд скасував рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 15.02.2017 в справі №7 57/22651/15-ц та залишив у силі рішення Печерського райсуду м. Києва від 12.03.2016 й ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 05.10.2016, згідно з якими Микола Лагун як поручитель по борговим зобов’язанням Дельта Банку (за договорами про коррахунки 2010-2011 років) має повернути Ощадбанку 111,8 млн дол, 12,45 млн євро та 948 млн грн (понад 4 млрд грн).

У рамках цього судового процесу М. Лагун подавав зустрічний позов - про визнання недійсним відповідного договору поруки від 06.11.2014. І якщо суди першої та апеляційної інстанції відхилили ці позовні вимоги екс-акціонера Дельта Банку, то Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ їх задовольнив, вказавши в т.ч., що статтею 51 Закону України «Про банки і банківську діяльність» встановлена правова природа кореспондентського рахунку як особливого рахунку для здійснення банківської діяльності, а «виконання вимог за кореспондентським рахунком одного банку перед іншим банком не може забезпечуватися порукою фізичної особи» (цитата).

Натомість Верховний Суд вказав, що змістом поруки М. Лагуна «є не обов`язок із виконання ним у натурі всіх обов`язків ПАТ «Дельта Банк» як банку згідно з договорами кореспондентського рахунку (забезпечувати схоронність коштів на рахунках, здійснювати списання коштів згідно з платіжним дорученням тощо), а його обов`язок відповідати перед ПАТ «Ощадбанк» за порушення цих договорів ПАТ «Дельта Банк» шляхом сплати заборгованості в грошовому виразі, яка утворилась в зв`язку з невиконанням ПАТ «Дельта Банк» обов`язків за цими договорами» (цитата).

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, прокуратура розслідує схеми з виведення коштів Дельта Банку через Meinl Bank AG.

Коментарі
Додати коментар