До статей

Світлана Рекрут: У нас багато цікавої роботи і амбітні цілі

27 вересня, 2019
Аналітика
Світлана Рекрут: У нас багато цікавої роботи і амбітні цілі

Новий директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація розповіла, що зміниться в Фонді найближчим часом під її керівництвом.

Б&Л: Фонду гарантування вкладів фізичних осіб днями виповнився 21 рік від народження. Що за цей час вдалося зробити?

Світлана Рекрут: 21 рік Фонду гарантування дуже нагадує вік людини – у нього вже є досвід, але все ще багато бажань, амбіцій і ще багато чого хочеться зробити. Цей рік для нас є переломним, ми його вважаємо роком-рубіконом, тому що ми переходимо від кризи і пожинання її плодів до етапу якісного розвитку. Ми будемо працювати за новим законодавством, євродирективами, перед нами нові виклики і нові завдання. І цей рік буде присвячений якісному і кількісному перетворенню Фонду.

Б&Л: Про яке перетворення йдеться?

Світлана Рекрут: Про переформатування роботи підрозділів Фонду, перегрупування людей за цілями та у відповідності до нових викликів. Оскільки скорочується обсяг активів та кількість банків, з якими працює Фонд, буде скорочуватись і кількість людей, які їх обслуговують. Однак, із закінченням активів та закриттям більшості банків не зникають фінансові зобов’язання Фонду, тому ми повинні посилювати та розвивати інші джерела їх надходження. А це насамперед робота з відшкодування збитків, завданих виведенням та "крадіжками" активів неплатоспроможних банків, зловживанням пов’язаними з банками особами тощо. Саме тому ми суттєво посилили цю лінію. Сформовано новий підрозділ, до якого увійшли фахівці юридичного департаменту і департаменту розслідування, що має на меті, зокрема, посилення функції економічного аналізу та більш комплексної роботи з його результатами як у локальній так і іноземній юрисдикціях. Основне завдання нового підрозділу -  забезпечення реального грошового потоку для компенсації збитків (шкоди), завданих менеджментом банків чи третіми особами в результаті їх діяльності. Результат,  а не процес!

Наша команда здатна трансформуватись, і якщо ми говоримо про управління активами і про продажі, то ми зараз вчимося керувати банком напряму з Фонду за принципом «банк = фонд», і це те, як перебудовується вся команда, і, зокрема, команда юридичного департаменту.

Крім роботи з активами та неплатоспроможними банками, на наступний рік перед нами стоять і інші виклики, зокрема наближення до стандартів євродиректив, закон про спліт (закон, що передбачає ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг і розподіл її повноважень між Національним банком України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку – ред.), який передбачає, що Фонд отримає нових підопічних, Фонду будуть потрібні нові компетенції.

Б&Л: А наскільки реально це зробити – домогтись відшкодування збитків, завданих пов’язаними особами?

Світлана Рекрут: Ми вважаємо, що це більш ніж реально. Якби ми не бачили результат, якого можна досягнути в майбутньому, навряд чи робили б таку важку трансформацію. Крім того, ми розуміємо, що в країні змінилась влада, і дуже сильно буде посилюватись лінія правоохоронних органів. А це те, про що Фонд говорив завжди: без правоохоронних органів та судової системи ми ніколи не досягнемо результатів. Зараз ми бачимо політичну волю до цього. Якщо ці дві складові будуть навіть не радикально, але хоча б трохи покращені, це вже буде позитивний результат. Крім того, в останньому інтерв’ю Генеральний прокурор говорив, що повернення активів банків є одним з пріоритетних напрямків і це не просто фраза, а результат спільної роботи. І я рада, що цей підрозділ створено. Тепер завдання найближчої перспективи - налагодити спільну системну та ритмічну роботу. Важливо, що представники влади розуміють, що це – величезні кошти, повернення яких хоча б частково допоможе поліпшити стан державного бюджету. Тому в цьому зацікавлений не тільки Фонд, в цьому зацікавлена Держава.  

Б&Л: А що стосовно стягнення боргів з компаній, пов’язаних з народними депутатами, які ховались за депутатськими посвідченнями? Чи є надія на те, що ці борги буде стягнено?

Світлана Рекрут: Фонд гарантування вкладів завжди залишався поза політикою, і ми в своїй роботі завжди керувались законом, не розділяючи боржників на народних депутатів і інших.

Багато років ми говорили про крадіжки активів і схеми виведення абсолютно відкрито. Інша справа, що стан цих активів, підтримання їх вартості, напевне, залежали від того, хто був їх кінцевим бенефіціаром.

Ми сподіваємося, що втрата мандатів окремими боржниками призведе до того, що наші зусилля щодо повернення боргів будуть більш ефективними. Нам не потрібна кров, нам потрібне повернення коштів до Фонду гарантування і відповідно поповнення державного бюджету.

Б&Л: Які у Фонду відносини з НБУ? Адже багато активів перебуває в заставі у НБУ за надане банкам рефінансування. Як буде вирішуватись ця проблема?

Світлана Рекрут: З НБУ у нас завжди був діалог. Але не буває легких відповідей на важкі запитання. У нас були спірні моменти, вони є зараз і будуть ще у майбутньому. Однак, всі спірні питання ми вирішували. Після набуття чинності змін до законодавства у відповідності до євродиректив Фонд отримає більше повноважень у роботі з «живими» банками. Відповідно з’являться інші категорії проблемних питань з НБУ, але ми їх зможемо вирішити, тому що коли є діалог – глухих кутів не буває.

Б&Л: Як допоможе новий Кодекс про банкрутство?

Світлана Рекрут: Ми дуже жалкуємо, що цей Кодекс не було прийнято ще три роки тому. Якби це сталось, ми б більше повернули грошей кредиторам. Головне, що Кодексом врегульовано процедуру продажу активів при банкрутстві. Це та діра, через яку витікало багато грошей кредиторів. Ми дуже раді, що Президент виступив з ініціативою продажу всіх активів банкрутів через Prozorro. Це величезний крок вперед. Це важлива історична подія, тому що з’явиться єдиний ринок з продажу активів. Не буде більше «я куплю ці активи через банкрутство, бо я там зможу домовитися і це буде мені коштувати дешевше втричі». Не буде більше штучного банкрутства підприємств. Якщо подивитись на кредитний портфель банків, які ми ліквідуємо, то там 80% позичальників – банкрути. Напевне, це не просто так, тому що це банкрутство – контрольоване. І Кодекс про банкрутство і продаж майна банкрутів на Prozorro суттєво поліпшить ситуацію, оскільки створить єдині правила гри. Документ, який об’єднає всі процедури, – це добре. Тому ми вітаємо Кодекс про банкрутство і жалкуємо, що він не набув чинності, коли у нас був основний масив активів.

Б&Л: А та частина Кодексу, де говориться про банкрутство фізичних осіб?

Світлана Рекрут: У нас найболючіша частина роботи – це справи, що стосуються іпотеки, яка є єдиним житлом позичальника. Кодекс про банкрутство вирішує цю проблему, він запроваджує інститут банкрутства фізичної особи і конкретні правила, які дозволяють покупцеві більш чітко прораховувати свої кроки. Ми вважаємо, що цей документ покращить процес прийняття рішення покупцем. Хоча поки що складно оцінити масштаб цього позитивного ефекту.

Б&Л: Стосовно міжнародного партнерства - як Фонд розвиватиме комунікації з компаніями, що скуповують активи?

Світлана Рекрут: Для нас усі покупці рівні. Спочатку, коли процедури продажу вибудовувались, ми відмовились від того, щоб перевіряти покупців на предмет репутації, відмовились від їх кваліфікації для того, щоб забезпечити якомога ширше їх коло. Іноземний покупець – це завжди добре, тому що це залучення додаткового капіталу для країни. На початку шляху, коли нами приймалось рішення про залучення іноземних майданчиків, очікування у нас були високими. Але, на жаль, реальність виявилася іншою. Без структурних змін, без зміни інвестиційного клімату ми можемо залучити хоч 100 покупців, але від цього ціна на активи в Україні суттєво не зміниться, тому що всі вміють рахувати свої ризики.

Ми продовжимо боротися за іноземного покупця, до останнього наявного активу, тому що віримо, що це несе якісні зміни на ринку NPL України, якісні зміни інвестиційного клімату загалом. Ми знаємо, що іноземні покупці, які працюють в Україні, формують цивілізовані правила гри на ринку, що добре. Кожного тижня ми проводимо зустрічі з іноземними фондами чи іншими покупцями, розповідаємо про переваги інвестування в Україні. Але поки що буму не спостерігаємо.

Б&Л: Як ви ставитесь до прецедентів оспорювання в суді рішень про визнання банків неплатоспроможними?

Світлана Рекрут: Ця проблема – уже не поодиноке явище. У нас сьогодні йдуть процеси приблизно щодо 20 банків,  деякі з них добігають кінця і створюються досить небезпечні прецеденти. Погано те, що через рішення судів деякі банки потрапляють до «сірої» зони, яка вигідна для нечесного акціонера, але максимально невигідна для держави, Фонду і кредиторів банків. Зараз з’явилась нова практика «перетягування» банків з ліквідації в банкрутство за загальною процедурою, і цього теж не мало б відбуватись – не повинні Фонд, кредитор і держава страждати від того, що колись було прийняте неправильне рішення. Ліквідація банку має бути завершена, Фонд має розрахуватися з кредиторами, кінцева сума збитків чи акціонерів – це предмет розгляду на іншому рівні. Так, як це працює у світі – регреси, тощо. Але переривати процес на середині не можна,  переведення банків в «сіру» зону дає великий шанс і час для того, хто хоче вкрасти активи, які залишилися в банку. З цим ми боротимемося нашими законодавчими ініціативами, і я вірю, що в найближчі місяці роботи нового парламенту ці питання будуть врегульовані. І врегульовані на користь кредитора, яким є і держава.

Б&Л: А яких норм бракує?

Світлана Рекрут: Бракує імперативу про те, що жодне рішення суду не здатне призупинити ліквідацію банку як таку – ліквідація має завершуватись. Питання правомірності чи неправомірності ліквідації банку – це питання суперечки між зовсім іншими учасниками, воно не повинно шкодити кредиторам банку. Ліквідація має тривати.

Банкрутство банків в господарських судах – це зона корупції, де можна ні з ким не розраховуватись. Якщо реєстр кредиторів в господарському банкрутстві того чи іншого банку сформувати чесно, то Фонд гарантування чи держава стають ключовими кредиторами, і продаж активів прозорим. Якщо ж суди будуть продовжувати працювати в тому ж режимі, і формування реєстрів кредиторів не буде проходити прозоро, Фонд (як це було із банком «Базис»), може бути просто викинутий з реєстру кредиторів, а збитки списані безповоротно.

Б&Л: Робота Фонду завжди була помітною, його часто критикували. У зв’язку з перезавантаженням влади ситуація змінюється?

Світлана Рекрут: Ми до цього спокійно ставимося. Якби ми боялись критики, політика і стратегія роботи Фонду була б іншою – достатньо було б нічого не робити і звинувачувати в наших невдачах інших. Коли ми приймали рішення продавати активи пулами і знизити ціну до 0,8% від початкової, ми розуміли, що це викличе величезну хвилю негативу в бік Фонду. Але ми розуміли, що єдина альтернатива цьому – зовсім не продавати активи, емітувати управління ними, а після 5 років передати їх для подальшого управління в спеціалізовану установу під гаслом «очікування структурних змін та кращого захисту прав кредиторів». Це б дозволило уникнути фіксування збитків. Таким чином ми б уникнули звинувачень, співробітникам Фонду було б комфортно, однак кредитори не отримали б ні копійки. Але кожен відповідальний член команди мусив би поставити собі питання: «чи можу я після цього назвати себе професіоналом, і навіщо я сюди прийшов, якщо у мене не вистачає сміливості робити і заявляти про те, що є правильним?».

Б&Л: Фонд завжди був генератором нових ідей - запровадження нових рішень. Зокрема, він став ініціатором продажу активів на Prozorro. Що ви плануєте зробити ще нового?

Світлана Рекрут: Одним з пріоритетів ми для себе поставили діджіталізацію всіх наших процесів, тому що це убезпечує від корупційних та операційних ризиків. Ті величезні масиви даних, які у нас є, тепер потрібно правильно згрупувати, систематизувати, діджіталізувати.

Ключове завдання, на якому ми будемо концентруватись – все робити заздалегідь. Наш найбільший програш у минулі роки – втрата часу. Ми просто не очікували (і ніхто не міг цього передбачити), що нам доведеться працювати з 94 банками-банкрутами. І наше завдання зараз – переформатувати Фонд у таку структуру, яка буде готова до наступної кризи і пройде її краще. Мова йде про більш раннє реагування на проблеми. Якщо 5 років тому до нас надходив банк, ми дізнавались про його стан лише після його передачі під наше управління. Процес знайомства з банком протягом кількох місяців, а продаж активів починався ледве не через рік. Зараз ми уже вміємо починати продаж активів через 3місяці після введення тимчасової адміністрації. І це великий успіх. Але ми ставимо завдання навчитися робити врегулювання на ранній стадії і не доходити до продажу активів взагалі. Або у гіршому випадку  робити це вже через перший місяць роботи. Це дуже важливо, адже втрата вартості активів відбувається через зволікання і наша задача - зробити її мінімальною. Основним акцентом в роботі стає більш швидке реагування, попередження проблеми, а не ліквідація її наслідків. Це наша спільна стратегія з Національним банком.

Також серед пріоритетів – робота з пов’язаними особами для того, щоб ніхто винний у збитках банків не залишився безкарним.

Але на першому місці серед наших цілей – реструктуризація боргів Фонду перед Міністерством фінансів, і як результат – підняття суми гарантування вкладів. Насправді всі попередні цілі, які я назвала, допомагають досягненню основної – підвищення суми гарантування до пристойного рівня. Ми хочемо з часом досягти рівня суми гарантування за вкладами, як у Європі.. Але для цього потрібно зробити колосальну роботу. І на це ми покладемо наші зусилля у найближчі 5 років. Я сподіваюсь, що перше підняття суми гарантування відбудеться якщо не цього року, то уже наступного. І далі, по мірі покращення фінансового стану Фонду, буде зростати і рівень суми, яку держава буде повертати вкладнику у випадку неплатоспроможності банку. Підняття суми гарантування буде відбуватись не за рахунок збільшення сум внесків з банків, а за рахунок підвищення стабільності банківської системи та раннього реагування на проблеми в банку.

Б&Л: Чи будуть кадрові зміни у Фонді?

Світлана Рекрут: Будуть, і вони пов’язані з тим, що ми трансформуємось, і кадри – це те, чого цей процес не може не торкнутися. До кінця поточного року у нас будуть зміни у юридичній службі, я вже говорила вище про створення гібриду департаменту розслідування та юридичного департаменту. У зв’язку із закриттям великої кількості банків у поточному році (44 банки) та планами щодо завершення процедури ліквідації у наступному (34 банки) зникає необхідність у великому штаті співробітників, задіяних у виявленні схем та виведених активів та їх документуванні для подальшої передачі до правоохоронних органів, натомість виникає необхідність у посиленні системної роботи з повернення коштів/активів як по лінії правоохоронних органів, так і цивільних процесів. Тому, ми вимушені  зміщувати  акценти, посилювати одні напрямки за рахунок інших та, відповідно, відпускати частину працівників у ринок. Це болючий процес, оскільки вони є професіоналами своєї справи та зробили свій внесок у розвиток Фонду, жили одним спільним життям та спільними з Фондом проблемами.   

Зміни будуть стосуватись і департаменту моніторингу та інспектування.У ньому суттєво посилюється функція раннього реагування, об’єднуються три процеси у, фактично, один. Крім того, у нас посиляться акценти на роботу з підвищення фінансової грамотності. Наслідки будь-якої фінансової кризи у багатьох випадках можна попередити, якщо суспільство буде фінансово грамотним. Також ми реорганізуємо вертикаль управління активами, більше переформатовуючи її під процеси завершення ліквідацій банків. В цілому на 1 січня 2020 року Фонд повністю оновиться, і буде орієнтований на ті цілі, досягти яких необхідно у найближчі 3 роки.

Б&Л: Чого б Ви побажали своїй команді на найближчий рік?

Світлана Рекрут: Я б побажала open-mindedness – мати широкі погляди і бути відкритими для нових ідей і можливостей. Побажала б працьовитості, вмотивованості, командного духу. Можу пообіцяти, що попереду нашу команду чекає багато цікавої та амбітної роботи.

Коментарі
Додати коментар