До статей

ФГВ приховав від учасників ринку розробку правил торгівлі активами банків-банкрутів

08 квітня, 2016
Аналітика
ФГВ приховав від учасників ринку розробку правил торгівлі активами банків-банкрутів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не залучав жоден активно торгуючий приватний майданчик до процесу розробки нових правил, за якими незабаром буде здійснюватися торгівля активами банків, що ліквідуються; нові правила діятимуть вже з 11 квітня 2016 року

Про це повідомляють учасники ринку активів неплатоспроможних банків.

«Кілька бірж, Асоціація, намагалися внести свої пропозиції, свої конструктивні ідеї в розвиток цього процесу, тому що біржі вже пропрацювали більше року на цьому ринку, і вони знають, які проблеми існують. Але ситуація така, що в Міністерство юстиції від Фонду пішло нове Положення про організацію продажу майна банків, що ніхто з активних майданчиків не обговорював, і в очі не бачив. Ми не розуміємо, чому ця інформація була прихована, і нас просто поставлять перед фактом, як нам доведеться працювати», - заявив голова асоціації «Біржові та електронні майданчики» Олег Падалка.

Його підтримує директор порталу UBIZ.ua (на якому торгують 11 організаторів торгів, акредитованих ФГВФО) Дмитро Бойко.

«Ні від однієї біржі ми не чули, щоб якусь біржу залучили до процесу обговорення тих нормативних актів, які подані на юстування в Мін'юст. Хоча спільно, ми розробили такі акти, які влаштували б і Фонд гарантування, тобто Державу, і учасників цього ринку, і інвесторів, а також постраждалих вкладників збанкрутілих банків», - заявив Дмитро Бойко.

У свою чергу директор товарної біржі «ІННЕКС» Павло Лисечко заявив, що сьогодні намітилися нездорові тенденції для ринку. Наприклад, узурпація нехарактерних для Фонду функцій, яка призведе до збільшення державних витрат на утримання Фонду.

«Якщо Фонд збирається спілкуватися з усіма потенційними інвесторами, то який штат повинен бути у Консолідованого офісу, щоб провести переговори з усіма? У той же час, у кожній біржі вже є штат співробітників, пул факторингових компаній, ПИФи, ріелтори. Є команди, які займаються активним пошуком потенційних покупців. Ці команди спілкуються з безпосередніми кінцевими бенефіціарами потенційної покупки. І ринок нівелює будь-яку корупційну складову, так як ринок диктує адекватну ціну. Не оціночну, яку хотілося б комусь отримати, і яка часто взята зі стелі, тільки тому що потрібно закрити заборгованість. Ринок оперує реальним попитом!» - заявив Лисечко і закликав державу не нехтувати послугами прозорих ринкових компаній, і не приймати рішень в збиток ринку, але на користь державних компаній, наприклад ДП СЕТАМ.

Виконавчий директор ТОВ «Хабид-Україна» Сергій Ключка заявив, що приватні площадки можуть не гірше державних структур справлятися з поставленими завданнями щодо реалізації активів банків.

«Не впевнений, що люди, які зараз займаються управлінням СЕТАМ - до кінця розуміють специфіку продажів і роботу електронних майданчиків. Я очолюю майданчик, який (як і ДП СЕТАМ) в грудні 2015 р. отримав акредитацію, і заявляю про те, що якщо мій майданчик отримає рівні умови з ДП СЕТАМ, я за півроку досягну обсягів реалізації будь-якого майна, які будуть дорівнюють обсягам реалізації СЕТАМ. І доведу, що цією справою може займатись будь-який майданчик, при належних умовах», - заявив Сергій Ключка.

Нагадаємо, у відповідь на претензії приватних електронних майданчиків, ФГВФО минулого тижня заявив, що прийняв рішення відкривати більше інформації про майно ліквідованих банків, яке продається. А глава департаменту консолідованого продажу та управління активами ФГВФО Юлія Берещенко заявила, що нові правила торгівлі активами неплатоспроможних банків запрацюють 11 квітня.

 

За матеріалами: РБК-Україна

Коментарі
Додати коментар