До статей

Артем Подольський: Мін’юсту треба посилювати свою ефективність

22 листопада, 2017
Аналітика
Артем Подольський: Мін’юсту треба посилювати свою ефективність

Як Міністерство юстиції взаємодіє з ринком? Чи треба законодавчо регламентувати етичні норми для арбітражних керуючих? Наскільки досконалий процес продажу майна банкрутів? На ці та інші питання редакції інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація» відповів партнер ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Артем Подольський під час ІІІ Форуму з конкурсного права АПУ «Стягнення. Реструктуризація. Банкрутство», організованого Асоціацією правників України.

Артеме, днями відбулося об’єднання вашої команди з командою ЮК «Алєксєєв, Боярчуков  та партнери». Як ви прокоментуєте цю подію?

Для нас це велика вдача, бо ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» – це легенда юридичного ринку. Тому таким розвитком подій ми дуже задоволені, нові можливості та нові горизонти тепер відкриваються для нас. Адже не секрет, що конкуренція на ринку досить велика і щоб бути серед кращих, необхідно прагнути до досконалості в наданні професійних юридичних послуг. Це було і є нашим спільним головним козирем. Але трапляються й інші, не зовсім чесні інструменти конкурентної боротьби на цьому ринку. Те, що нам не зовсім подобається. А об'єднавшись, ми стали сильнішими. У нас багато енергії. У них – досвіду.

На Вашу думку, чи потрібно покращувати законодавство в сфері банкрутства?

Покращувати обов'язково потрібно. В якій формі? Нового закону? Внесення права в діючий? Не має різниці. Проте зміни однозначно потрібні. В процесі дуже багато аспектів, які не відрегульовані. Це неправильно.

У той самий час, я скептично ставлюся до можливостей нинішнього складу парламенту. Для того щоб змінити закон про банкрутство, потрібно глибоко вивчити це питання, а воно досить складне та специфічне. Сумніви щодо генерації Верховною Радою дієвих змін в галузі банкрутства дійсно є, тому що це досить непросте питання і для суттєвої зміни потрібно досконало розуміти всі аспекти. Інакше за цей процес краще не братися.

А що зараз найбільше болить, яка проблематика існує в сфері банкрутства та роботи з проблемною заборгованістю?

Безумовно, головний біль – це відсутність єдиної судової практики. Ми  сподіваємося, що новий Верховний Суд виправить ситуацію на краще. Друга проблема – відносини з Мін'юстом. Та практика, яка сьогодні існує, на моє глибоке переконання, недосконала. Особливо в сфері регулювання професійної діяльності арбітражних керуючих. У цьому питанні все дуже непрозоро.

Також абсолютно не врегульовані питання реалізації майна в процесі банкрутства. В інших галузях ці питання відрегульовані тією чи іншою мірою, а в банкрутстві все йде самопливом. Це потрібно виправляти.

Щодо пропозиції, яка прозвучала сьогодні на Форумі: чіткіше законодавчо виписати, що можна вважати конфліктом інтересів для арбітражного керуючого. Як ви ставитеся до такої ініціативи?

Не вважаю, що абсолютно кожне питання потрібно регулювати на рівні законодавства. Так можна дійти до абсурду, та й зробити це практично неможливо. Впевнений, що кожен повинен прийняти для себе рішення дотримуватися принципів професійної етики чи ні.  

Коментарі
Додати коментар