До новин

Нові правила перевірки приватних виконавців

26 листопада, 2018
Законодавство
Нові правила перевірки приватних виконавців

Міністерство юстиції України приймає новий Порядок проведення перевірок діяльності органів державної виконавчої служби, приватних виконавців. Офіційна позиція свідчить, що це буде сприяти підвищенню професійного рівня приватних виконавців, мінімізує втручання в їх діяльність і скоротить кількість порушень.

Про це розповідає приватний виконавець Тетяна Вольф, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Закон і бізнес.

Попередній порядок перевірок діяв з 2016 року і був прийнятий ще задовго до початку роботи перших приватних виконавців. Оновлення є, і вони змінюють процедуру оцінки.

Пропоную проаналізувати нововведення і спробувати спрогнозувати, до чого вони призведуть.

Першим позитивним нововведенням можна виділити введення графіка проведення перевірок діяльності приватних виконавців (абз. 2 п. 1 ч. 3 Порядку 2018). Тепер це офіційний документ, який складається на рік, розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України не пізніше 1 лютого кожного року. До цього таких чітких вимог до графіка не існувало, а перевірка могла стати справжнім сюрпризом як для перевіряючих, так і для самих приватних виконавців. Безумовно це плюс, тому що тепер проведення перевірок стає нормативно врегульованим, система стає більш прозорою, що дозволяє виконавцю заздалегідь розуміти, до чого готуватися.

Також позитивне нововведення - заздалегідь визначені терміни проведення планової перевірки приватного виконавця (п. 4 ч. 3 Порядку 2018). Відповідно до нового Порядку, вони не можуть бути довше п'яти робочих днів. Обмеження термінів вводить додаткові зобов'язання не тільки на приватних виконавців, а й на самих перевіряючих, які тепер не зможуть зловживати витраченим часом, а втручання в діяльність приватного виконавця тепер має стати набагато менше.

Серед нових вимог - обов'язкове інформування приватного виконавця про заплановану перевірку не пізніше ніж за п'ять робочих днів до її проведення. Таке попередження має пересилатися поштою, факсом, або передаватися особисто. При цьому, для проведення перевірки необхідні обов'язкові докази того, що приватний виконавець ознайомився з наказом про заплановану перевірку. Такий наказ формує Міністерство юстиції України, а його проект - структурний підрозділ міністерства.

Ще одне нововведення - чітке визначення ряду тих питань, які будуть порушені під час перевірок, і вимоги до документації. Це безумовно дозволить мінімізувати маніпуляції і допоможе сумлінним виконавцям пройти перевірку максимально швидко. Минулий Порядок припускав, що в план перевірки можна було включити «всі питання, які стосуються організації діяльності приватного виконавця». Тепер же з'являється чіткий перелік тих аспектів, які обов'язково будуть порушені: відповідність офісу вимогам, страховка цивільно-правового майна, ведення обліку рахунків депозитних сум і внесків стягувачів, статистична звітність, правила заміщення приватного виконавця, дотримання правил зберігання документів та архіву.

Новий Порядок прописує також обов'язкові вимоги до складання Акту про ухилення приватного виконавця від проведення планової перевірки. Цей документ тепер має бути складений в двох примірниках, які мають підписати всі члени робочої групи. Кожен екземпляр такого акта вручається приватному виконавцю, або в разі його відсутності - не пізніше ніж на наступний день надсилається поштою. (Абз. 2 п. 10 ч. 3 Порядку 2018). Також важливе нововведення у вимогах до оформлення результатів планової перевірки - введення більш жорстких термінів для оформлення довідки про результати планової перевірки. Якщо раніше робочій групі давалося на підготовку цього документа п'ять днів, то тепер документ повинен бути готовий і підписаний вже в останній день перевірки. Це також позитивний сигнал для приватних виконавців, так як питання перевірки повинен вирішуватися швидше і з мінімальною затратою сил.

Також новий Порядок (п. 4 і п. 18 ч. 3) надає приватним виконавцям протягом п'яти робочих днів передати в Міністерство юстиції свої пояснення і навіть висловлювати свої зауваження щодо ходу перевірки. Це істотно розширює права приватного виконавця, оскільки попередній Порядок припускав тільки надання звітності про усунення порушень, які були виявлені. Таким чином, приватний виконавець отримує право надавати зворотний зв'язок і висловлювати думку щодо діяльності складу робочої групи в Міністерстві юстиції, процес стає більш прозорим і гласним.

Нарешті, останнім новим аспектом, яке написало Міністерство юстиції, стає введення оцінки діяльності приватного виконавця після перевірки відповідно до категорій «добре», «задовільно» і «незадовільно». Це нововведення, на відміну від усіх попередніх, залишається не до кінця зрозумілим. По-перше, не наводяться чіткі критерії, за якими той чи інший виконавець буде відповідати тій чи іншій оцінці. По-друге, залишається незрозумілим, як це відіб'ється на діяльності виконавця, якщо він отримає оцінку «незадовільно», і в чому різниця між оцінками «добре» і «задовільно».

Підводячи підсумки нашого аналізу, слід зазначити, що новий Порядок перевірок значно розширює права приватних виконавців і багато в чому спрощує процедуру. Приємно бачити, що Міністерство приділяє належну увагу діяльності приватних виконавців в Україні. Новий порядок повинен мінімізувати втручання в діяльність виконавців і впорядкувати ведення документації. Проте, ряд нововведень залишає питання. Зокрема, мета введення оцінок діяльності виконавців залишається незрозумілою і наслідки отримання негативної оцінки виконавцем чітко не прописані. Сподіваємося, в процесі роботи Міністерство уточнить цей аспект, поки приватні виконавці продовжують доводити свою ефективність і професіоналізм.

Коментарі
Додати коментар