До новин

У «Нафтогазі» вважають, що банкрутство НАКу не вирішить проблему боргів

10 червня, 2015
Борги
У «Нафтогазі» вважають, що банкрутство НАКу не вирішить проблему боргів

Банкрутство НАК «Нафтогаз України» не вирішувало б питання погашення боргів, а могло б служити одним із інструментів розриву невигідного контракту з «Газпромом».

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив заступник голови правління «Нафтогазу» з фінансово-бюджетної політики Сергій Коновець, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Велика частина цих боргів (НАКу) отримана під держгарантії (зокрема, єврооблігації) або від держбанків. І в разі банкрутства «Нафтогазу», державі все одно довелося б виплачувати борги», - зазначив заступник голови «Нафтогазу».

За його словами, розривати контракт з «Газпромом» через банкрутство - це значило б піддавати ризику транзит газу до Європи. «На це політично не можна було йти, коли Україні потрібна максимальна підтримка країн Заходу», - додав Коновець.

Тому, як зазначив співрозмовник РБК-Україна, був обраний варіант комбінованого рішення. «Ми ініціювали судовий розгляд у Стокгольмі, який, в разі успіху, дозволить не тільки домогтися перегляду умов контрактів щодо закупівлі газу і транзиту на майбутнє, але й відшкодувати наші збитки за минулі періоди в сумі більше 16 млрд», - продовжив заступник голови «Нафтогазу».

За його словами, керівництво компанії найняло кваліфікованих юристів, зокрема норвезьку компанію WikborgRein, у якої є успішний досвід роботи у подібних справах проти «Газпрому». «Ми віримо, що є хороший шанс виграти у Стокгольмі», - сказав Коновець.

Також «Нафтогаз» домовився про переговори у форматі Україна-ЄС-Росія для напрацювання тимчасового рішення щодо закупівлі газу (зимовий пакет) і транзиту до Європи до рішення арбітражу у Стокгольмі. Зі слів Коновця, у разі ініціювання банкрутства «Нафтогазу» минулого року, такі переговори були б просто неможливі.

Крім того, навіть при банкрутстві компанії різниця в цінах на газ і низька дисципліна розрахунків нікуди не зникнуть, оскільки ці проблеми стосуються правил роботи ринку в цілому, і їх потрібно було вирішувати комплексно.

«Тому минулого року було прийнято рішення докапіталізувати НАК на рекордні 96 млрд грн, які були виділені з бюджету (через випуск облігацій Мінфіном). З них близько 60 млрд грн пішло на погашення різних старих боргів, накопичених у попередні періоди. Найбільша сума, яку нам довелося виплатити, - 1,7 млрд дол. утримувачам єврооблігацій», - наголосив Коновець.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Кабмін збільшив статутний фонд «Нафтогазу» до 160,5 млрд грн.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Нафтогазу» дозволили відключати банкрутів і продавати борги.

Коментарі
Додати коментар