До новин

Полтавська компанія-банкрут заборгувала ПФ понад 35 мільйонів

01 серпня, 2019
Борги
Полтавська компанія-банкрут заборгувала ПФ понад 35 мільйонів

173 мільйони гривень заборгували підприємства Полтавщини Пенсійному фонду України. Один з найбільших боржників – ПАТ бурова компанія «Букрос».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на місцеве видання ”Коло”.

Кредиторська заборгованість «Букросу», з усіх видів платежів – 35,8 млн грн. Зважаючи на те, що середній рівень пенсії в області становить нині близько 3 тис грн., то цієї б суми вистачило на виплату пенсій понад тисячі полтавських пенсіонерів протягом року. А в загальній сумі боргів «Букрос» має вагому четверту частину.

“На цьому підприємстві останнім часом працювало майже 200 працівників, яким не підтверджено стаж для сплати обов’язкових платежів. З 2005 року ці люди втрачають стаж і зараз звертаються до Пенсійного фонду з тим, що вони працювали, з їхньої заробітної плати нараховувалися внески, але через неспроможність керівників багато з них не можуть підтвердити право на пенсію. Інша частина – яка має це право, не може реалізувати право на обчислення пенсій з тих великих зарплат, які отримували під час роботи, коли підприємство не було банкрутом”, – говорить Володимир Носенко, ГУ Пенсійного фонду в Полтавській області.

Загалом, справа про банкрутство ПАТ «БК «Букрос» триває майже 13 років, з 2006 року. Але за цей період було сплачено лише 15 тис. грн. При цьому щомісячні нарахування збільшуються на 150 тис. грн.

“На серпень 2006 року заборгованість підприємства була близько 2 млн грн. Наразі ж, 35,6 млн грн. Якщо порахувати, то заборгованість зросла майже в 16 разів, – каже Вікторія Мирна, начальника відділу забезпечення наповнення бюджету ГУ ПФУ в Полтавській області. – Наразі на підприємство виставляють суми до відшкодування по 83-х їхнім пенсіонерам, які ще не набули права на призначення пенсії за віком. При цьому понад 70 працівників, які вже отримують пенсію за віком, позбавлені страхового стажу за роки роботи. Починаючи з листопада 2017 року, відбулися численні суди першої апеляційної, касаційної інстанції. Підприємство було введено у процедуру санації – тобто відновлення платоспроможності . З грудня 2018 року процедуру було продовжено ще на півроку. Ми намагалися спільними зусиллями відновити роботу підприємства. Однак, на жаль, наразі уже терміни санації минули. При цьому протягом 2002-2018 років посадовими особами, які тоді працювали на підприємстві, завдано їм збитків на суму 495 мільйонів гривень. Наразі всі матеріали передані до суду”.

На стадії розпорядження майном та процедури санації господарська діяльність підприємства не припиняється.

“Підприємство з 2014 року фактично припинило свою господарську діяльність. У 13 разів збільшилася заборгованість підприємства із сплати податків та зборів – із 795 тис грн до 11 млн грн”,– каже Оксана Тищенко, арбітражний керуючий ПАТ «Бурова компанія «Букрос».

Щодо процедури банкрутства, то до інвентаризації намагалися залучити посадових осіб підприємства, але вони ухилилися. Документів щодо бухгалтерського обліку підприємства керуючому санації не передали. Тому до інвентаризацїі були залучені колишні працівники «Букросу».

“За результатами проведеної інвентаризації та відновлення бухгалтерського обліку, встановлений перелік активів, які на теперешній час має це підприємство. Це підприємство мало спеціальне обладнання, яке дозволяло проводити буріння глибоких свердловин, але керуючим санації його не виявлено, де воно знаходиться невідомо З великим сумом можу констатувати, що з 2002 року з балансу активів «Букросу» зникло активів на суму майже 500 мільйонів гривень. Це підприємство мало спеціальне обладнання, яке дозволяло проводити буріння глибоких свердловин, але керуючим санації його не виявлено, де воно знаходиться невідомо”,– розповіла Оксана Тищенко.

Коментарі
Додати коментар