До новин

НБУ програв PWC в апеляційному суді

22 листопада, 2019
Новини
НБУ програв PWC в апеляційному суді

Шостий апеляційний адмінсуд своєю постановою від 26.09.2019 залишив без змін рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 29.05.2019 (в справі №826/1198/18), яким було частково задоволено позов ТОВ Аудиторська фірма «ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)» та скасовано рішення правління Нацбанку від 20.07.2017 про виключення позивача з реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків.

Про це повідомляє «Банкрутство & Ліквідація» з посиланням на його рішення.

Нагадаємо, НБУ заявляв, що підставою для виключення PwC з реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків, стало підтвердження вказаним аудитором “недостовірної інформації щодо фінансово-господарської діяльності Приватбанку, зокрема розміру кредитного ризику та регулятивного капіталу”. “Аудиторська компанія не змогла встановити ризики у Приватбанку, які згодом призвели до його неплатоспроможності та подальших витрат держави, пов’язаних із націоналізацією банку”, - констатував Нацбанк.

У березні 2018 року Приватбанк звернувся у кіпрський суд з позовом до PricewaterhouseCoopers (Кіпр) та аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers (Україна). Як зазначалося, сума позовної заяви націоналізованого банку становить 3 млрд дол США "як відшкодування збитків, яких, як вважає Приватбанк, він зазнав унаслідок серйозних і значних порушень з боку PwC своїх обов’язків і, перш за все, обов’язків під час перевірки фінансової звітності Приватбанку за звітні періоди, що закінчуються 31 грудня 2013 року, 31 грудня 2014 року та 31 грудня 2015 року" (цитата).

Компанія PwC наголошувала, що “аудит фінансової звітності Приватбанку за 2013-2015 роки здійснювався у повній відповідності до міжнародних стандартів аудиту”. “У нашому аудиторському висновку щодо фінансової звітності Приватбанку за 2015 рік було зроблене застереження щодо банківських операцій з пов’язаними особами”, - підкреслювали в аудиторській компанії.

Коментарі
Додати коментар