До новин

Раді запропонували посилити права забезпечених кредиторів у процедурі банкрутства

09 липня, 2015
Законодавство
Раді запропонували посилити права забезпечених кредиторів у процедурі банкрутства

Група народних депутатів внесла у Верховну Раду законопроект №2286а «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо відновлення довіри між позичальниками і кредиторами», що повинен посилити права забезпечених кредиторів у процедурі банкрутства.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу парламенту.

«Ми хочемо внести зміни в ряд законодавчих актів України, щоб усунути існуючу несправедливість для забезпечених кредиторів у процедурі банкрутства», - цитує прес-служба депутата Дениса Дзензерського (фракція «Народний фронт»), який є одним з авторів законопроекту.

За його словами, законопроект пропонує зрівняти права конкурсних та забезпечених кредиторів у процедурі банкрутства юридичних осіб.

Дзензерський нагадав, що закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» послабив позицію тих кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою майна, в тому числі банківських установ.

Депутат також підкреслив, що згідно з чинним законодавством забезпечені кредитори мають ряд обмежень. Зокрема, вони не є стороною у справі про банкрутство, а лише учасником, що позбавляє їх практично будь-якої можливості впливати на процес повернення заборгованості збанкрутілого позичальника, оскаржувати рішення у справі. Такі кредитори не включаються до складу комітету кредиторів і можуть лише бути присутнім на зборах з правом дорадчого голосу. Вони також позбавлені права ініціювати справу про банкрутство, визнавати недійсними угоди або спростовувати майнові дії боржника (інші кредитори мають можливість здійснювати ці дії). На відміну від конкурсних кредиторів, забезпечені кредитори не можуть заперечувати проти визнання вимог інших кредиторів.

«Законопроект також пропонує змінити норму, яка дозволить продавати майно боржника за найвищою ціною. Сьогодні ліквідатор може продавати його без узгодження з кредиторами», – зазначив Дзензерський.

На думку народного депутата, після прийняття даного законопроекту банки охочіше будуть кредитувати бізнес, оскільки права банків у процедурі банкрутства посиляться.
Коментарі
Додати коментар