До новин

Суд наказав «Воді Донбасу» заплатити на користь ДТЕК 5 млн штрафу

09 липня, 2015
Борги
Суд наказав «Воді Донбасу» заплатити на користь ДТЕК 5 млн штрафу

Господарський суд Донецької області зобов’язав комунальне підприємство «Вода Донбасу» протягом 12 місяців виплатити ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» Рината Ахметова 5,26 млн грн боргів за електрику.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на сайт Єдиного державного реєстру судових рішень.

На початку 2014 року КП «Вода Донбасу» та «ДТЕК Донецькобленерго» уклали договір на постачання електрики. Він почав діяти з початку квітня 2014 року і був розрахований до 1 січня 2015 року. Сторони в період дії договору підписали дев’ять актів прийняття-передавання продукції, по кожному місяцю окремо.

В позові «ДТЕК Донецькобленерго» вказало, що виконало свої зобов’язання перед донбаськими комунальниками і поставило їм в період з травня по грудень 2014 року 3 млн кВт/год активної електричної енергії на суму 4,29 млн грн. Крім того, з квітня по грудень 2014 року було поставлено 1,90 млн кВАр/год реактивної електричної енергії на суму 0,19 млн грн. Ці поставки та їх ціна підтверджені актами звірки.

Комунальники ж змогли заплатити за поставлену електроенергію тільки 0,26 млн грн. Таким чином, утворилась заборгованість в 4,22 млн грн.

«ДТЕК Донецькобленерго» попросило суд стягнути з «Води Донбасу» крім загального боргу ще 0,69 млн грн. інфляційних втрат, 0,40 млн грн. пені та 0,05% в якості 3% річних.

В суді КП заявило, що борг виник через форс-мажорні обставини, а саме – проведення Антитерористичної операції. У відповідній довідці Торгово-промислової палати України було вказано, що з 10 червня 2014 року комунальники через проведення АТО не могли виконувати свої обов’язки зі сплати податків та обов’язкових платежів. З огляду на форс-мажорні обставини підприємство попросило звільнити їх від відповідальності за невиконання договору або відтермінувати сплату. В разі другого варіанту комунальними попросили трирічну розстрочку.

Також КП попросило суд застосувати норми закону, прийняті на початку 2015 року. Він встановлює мораторій для на нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій з підприємств ЖКГ на період проведення АТО.

Але суд всі аргументи КП відхилив. Так, суд вирішив, що закон про мораторій для стягнення штрафів з комунальників почав діяти з лютого 2015 року, а договір з «ДТЕК Донецькобленерго» діяв в 2014 році. Також суд відмовився визнати проведення АТО як форс-мажору для КП. Бо представлені в суді комунальниками довідки засвідчили, що бойові дії негативно позначилися на сплаті ними податків та на виконанні послуг з водопостачання. Але в цих документах не було вказано на обставини, які заважали виконати договір з енергопостачання.

Під час розгляду справи суд дійшов висновку, що «Вода Донбасу» має в повному обсязі відшкодувати суму боргу за поставлену електрику та сплатити штрафні санкції. Але суд врахував важке фінансове становище КП через велику заборгованість населення, а головним чином – через арешт Державною виконавчою службою 392,82 млн грн. на рахунках підприємства. Через це суд постановив комунальникам погасити борг перед «ДТЕК Донецькобленерго» протягом 12 місяців рівними частками на суму 0,44 млн грн.

Власником КП «Вода Донбасу» є Донецька обласна рада. До складу підприємства входять найбільші водоканали області. Крім того, це комунальне підприємство она є власником та експлуатантом каналу Сіверський Донець – Донбас, через який здійснюється водопостачання всієї області.

«ДТЕК Донецькобленерго» на 71% належить ТОВ «ДТЕК» – енергетичному підрозділу компанії SCM Ріната Ахметова. Ще 25% компанії належить державі.

Раніше державне підприємство «Енергоринок» відсудило у «ДТЕК Донецькобленерго» 788 млн грн. боргу за спожиту в вересні-грудні 2014 року електроенергії. Суд також зобов’язав підприємство сплатити 37 млн грн. пені, штрафу та інфляційних нарахувань за невиконання контракту.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ДТЕК Ахметова рятується від дефолту вибиванням грошей з водоканалів-боржників.

Коментарі
Додати коментар