До новин

На ОПЗ хочуть перевірити минулі закупівлі газу у Фірташа, що призвели до багатомільярдної заборгованості

10 липня, 2015
Борги
На ОПЗ хочуть перевірити минулі закупівлі газу у Фірташа, що призвели до багатомільярдної заборгованості

Діючий голова наглядової ради Одеського припортового заводу Сергій Перелома просить прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка посприяти проведенню незалежного аналізу умов та цін закупівлі газу заводом у 2013 та 2014 роках в компаній Ostchem та RGK Trading (афілійовані з групою Дмитра Фірташа), аби уникнути порушення справи про банкрутство ОПЗ за позовами газопостачальників, яким завод завинив 4,8 млрд гривень.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі «Нафтогазу».

Відповідно до інформації, переданої наглядовій раді, поточна заборгованість ОПЗ перед Ostchem та RGK Trading становить 217 млн доларів (4,768 млрд гривень за нинішнім курсом НБУ), при чому ця сума обрахована вже після здійснення оплати заводом частини рахунків за газ.

Згідно даних ОПЗ, загальний обсяг газу, придбаного заводом за 2013-2014 роки, становить 2,33 млрд кубометрів на загальну суму 0,995 млрд доларів.

«Зважаючи на те, що потенційні судові ризики, пов’язані з зазначеною заборгованістю, є суттєвими та можуть потенційно привести до порушення справи щодо банкрутства підприємства та втрати державного контролю над ним, наглядова рада ОПЗ вважає за доцільне ретельно вивчити умови закупівлі газу та відповідність цін ринковому рівню», - заявили у наглядовій раді.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості спільно з Міністерством внутрішніх справ розслідувати спробу групи Льовочкіна-Фірташа збанкрутувати ОПЗ.

Коментарі
Додати коментар