До новин

Банки Греції можуть стати банкрутами вже в понеділок

15 липня, 2015
Законодавство
Банки Греції можуть стати банкрутами вже в понеділок

Топ-менеджери фінустанов прогнозують, що грецькі банки наступного понеділка стануть банкрутами, якщо до того часу уряду країни не вдасться досягти угоди з кредиторами.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на аналітичну публікацію Financial Times.

Щоденний відтік коштів із грецьких банків складає понад 100 млн євро в день, незважаючи на чинні в країні обмеження на рух капіталів.

За словами джерела у одному із грецьких банків, до понеділка 20 червня в банків не залишиться грошей для клієнтів, якщо Європейський центральний банк не збільшить обсяг екстреної кредитної лінії.

Напередодні голова Спілки грецьких банків Лука Кацелі запевняла, що готівкові гроші є, і грошей у банкоматах буде достатньо до вечора понеділка.

Вона висловила сподівання, що в неділю Афіни досягнуть угоди з кредиторами і в понеділок банківська діяльність відновиться, однак не спрогнозувала, що може статися у разі, якщо домовленості з кредиторами досягти не вдастся.

Без угоди з кредиторами, яка передбачає підтримку фінансового сектору, уряду Греції доведеться або почати друкувати нову валюту для докапіталізації банків, або вдатися до урізяння банківських вкладів.

Банкіри запевняють, що система переказу грошових коштів між банками діє справно. У рамках системи, координованої Банком Греції, більш стійкі банки повертають частину ліквідності для її розподілу між слабшими учасниками.

Банкіри розраховують, що угода між Грецією та кредиторами дасть змогу ЄЦБ збільшити обсяг програми екстреного надання ліквідності (Emergency Liquidity Assistance, ELA), а також пом'якшити умови видання кредитів. Наразі обсяг ELA становить 88,6 млрд євро, і цей обсяг коштів уже майже вичерпано.

У разі якщо збільшення обсягу ELA не відбудеться, грецькі банки буде закрито, визнають грецькі банкіри.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, за певних умов МВФ готовий підтримати Грецію.

Коментарі
Додати коментар