До новин

Рада вдосконалила систему ліквідації проблемних банків і захист їх вкладників

17 липня, 2015
Законодавство
Рада вдосконалила систему ліквідації проблемних банків і захист їх вкладників

Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому урядовий законопроект № 2045а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку", спрямований на вдосконалення системи захисту вкладів населення та підвищення інституційної спроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

За документ проголосували 248 народних депутатів при необхідному конституційному мінімумі в 226 голосів, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Зокрема, законом встановлюється кримінальна відповідальність керівників або посадових осіб банку за внесення неправдивих відомостей про вкладника, що робить неможливою його ідентифікацію і затягує початок здійснення виплат.

Також законом розширюється перелік критеріїв, згідно з якими банк може бути визнаний неплатоспроможним, а також перелік підстав для відшкодування Фондом гарантування коштів за вкладами.

Зокрема, фонд зможе не відшкодовувати вклади з ознаками дроблення, а також кошти, розміщені з ознаками шахрайських дій.

Крім того, заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак зауважив, що законопроект спрямований на вдосконалення процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку, їм передбачається істотне посилення захисту прав вкладників, а також розширення гарантій Фонду гарантування на вклади фізичних осіб – підприємців.

"Реалізація законопроекту дозволить прискорити початок виплат вкладникам. Виплати тепер будуть проводитися вже на 7 день виведення неплатоспроможного банку з ринку, що значно зменшить соціальне напруження", – сказав він.

Прийняття законопроекту є однією з умов отримання другого траншу від Міжнародного валютного фонду та коштів Світового банку.

Національний банк України, зі свого боку, привітав ухвалення цього закону і зауважив, що це є надзвичайно важливим з огляду на взяті Україною зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом та Світовим банком. Реалізація Закону, вважають в НБУ, підвищить інституційну спроможність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та прискорить початок виплати вкладникам, чим зменшить соціальну напругу та підвищить довіру вкладників до банківської системи.

Крім прискорення виплат, також важливим нововведенням, яке передбачається законопроектом, є поширення гарантій виплат вкладів на фізичних осіб-підприємців. Згідно із законом у структурі Фонду буде створено «консолідований офіс з продажу активів неплатоспроможних банків», що дасть змогу скоротити видатки Фонду, а відповідно і держави», - зазначили в Нацбанку.

Закон після його підписання президентом України набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Коментарі
Додати коментар